- Home
- Klantverhaal
- Rundvee
Klantverhalen
Verhalen uit de praktijk van rundveehouders
Het melkveebedrijf van de gebroeders Riedstra-Hoving heeft al jaren de hoogste gezondheidsstatus als het gaat om paratbc. Daar is Jappie Riedstra trots op, want het gaat niet vanzelf: management en werkwijze zijn erop aangepast.
Lees verder
Melkveehouder Guus van Imhoff beheert de biodynamische boerderij De Vijfsprong. Guus schenkt veel aandacht aan de mineraalbehoefte van zijn koppel koeien. De MineralenCheck helpt hem hierbij.
Lees verder
In ons praktijkgebied zijn zeer regelmatig wormbesmettingen. Met pepsinogeenonderzoek kun je goed in beeld krijgen hoe de wormbesmetting van het huidige jaar bij het jongvee is.
Lees verder
Door de vele weidebedrijven in de omgeving zijn goede monitoring en preventie van maagdarmwormen bij ons een jaarlijks terugkerend item. We adviseren bij het opstallen om bloed te tappen voor een pepsinogeenbehandeling.
Lees verder
De klauwgezondheid is best een uitdaging geweest bij ons. De afgelopen drie jaar zitten we er strak op om het te verbeteren. We hebben nu ruimte om zelf te bekappen en het rantsoen is aangepast. Die maatregelen hebben geholpen.
Lees verder
Uiergezondheid is een belangrijk thema voor Arie-Nijs: “Als je een koe hebt met uiergezondheids- problemen, kan zo’n besmetting zo je koppel in gaan.” Hij besteedt veel aandacht aan hygiëne van de uiers en de ligboxen. De ligboxen zijn gevuld met vaste mestfractie.
Bekijk de video
Het hebben van inzicht in wat er op het melkveebedrijf speelt, is belangrijk voor de familie Visscher. “Dankzij tankmelkuitslagen weet je het snel als er iets speelt. Je kunt bijsturen en erger voorkomen. Ik was heel blij toen vijftien jaar geleden Mastitis Tankmelk werd geïntroduceerd.”
Lees verder
Eigenlijk weet melkveehouder Henk te Winkel niet anders dan dat er op zijn familiebedrijf in Ruurlo altijd al scherp wordt gelet op uiergezondheid. Zo houdt Henk al 15 jaar de uiergezondheid van zijn koeien in de gaten met het Mastitis Tankmelkprogramma van GD.
Lees verder
Amber Laan vindt de gezondheid van haar koeien enorm belangrijk. Met geduld, doorzettingsvermogen en de juiste begeleiding wist Amber de klauwgezondheid te verbeteren. Van het project Klauwgezondheid Tankmelk heeft Amber veel kennis opgedaan.
Lees verder
Veertig jaar molk hij koeien, nu staan er op het bedrijf van Dirk Blok zo’n 120 stuks jongvee in de opfok en 20 vleeskoeien voor eigen vleesverkoop. Doordat hij veel vreemd vee binnenkrijgt, moet hij vaak bloedtappen. De VeeOnline-app helpt hem de data op orde te houden.
Lees verder
Uiersmet bij melkkoeien komt vaker voor dan je denkt. Alert zijn op deze vervelende aandoening is heel belangrijk. Daar weet melkveehouder Maarten Verhoef alles van. Hij wist de problemen met uiersmet bij zijn koeien onder controle te krijgen door verandering van strooisel en gedisciplineerd.
Lees verder
Niek Flinkert melkt 190 koeien op zijn bedrijf in Meppel. Toen steeds meer koeien last kregen van Mortellaro besloot hij dit grondig aan te pakken. Door een consequente aanpak gaat het nu veel beter met de klauwgezondheid op het bedrijf. “De koeien komen vlot naar het voerrek."
Bekijk de video
Dick Davelaar groeide op tussen de koeien en wist al jong dat hij het familiebedrijf wilde overnemen. Samen met zijn vrouw en zoons werkt hij dagelijks aan een goede diergezondheid voor hun 200 melkkoeien en 130 stuks jongvee. 'We doen bijna alles zelf. Je komt dan veel in contact met ..
Lees verder
Bas Bassa merkt dat er iets aan de hand is wanneer hij door de stal loopt. Waren er voorheen geen klauwproblemen, nu neemt hij zichtbare verschijnselen waar. Is het een enkel geval of is er meer aan de hand? “Het is belangrijk om bij twijfel te meten. Ervaar ik het, of is het echt zo?”
Lees verder
Melkveehouder Sjoerd van der Helm en klauwenspecialist John Boonstra vinden de toegenomen aandacht voor gezonde klauwen belangrijk. "Een koe met klauwproblemen loopt minder goed, ligt meer, eet en drinkt slecht, vermagert en de conditie gaat achteruit."
Lees verder
Door thematisch te werken, blijven ze bij Erve Mentink continu bezig met het optimaliseren van de diergezondheid. Els is een echt buitenmens en houdt van het werken met vee. "We vragen ons bij alles af, wat past bij ons bedrijf en bij onze situatie? Hoe kan het anders, beter?"
Lees verder
Een goed rendement en een hoge diergezondheid. Daar werken melkveehouders Gerwin en Irene Beukeveld hard aan. Sinds enkele jaren kruisen ze hun beste Holsteinkoeien in met Fleckvieh. "Fleckvieh-koeien zijn zelfredzaam, rustig, leuk en een tikkeltje eigenwijs. Dat past goed bij ons."
Lees verder
Paraveterinair Elsbeth Broekhuis werkt al 14 jaar bij Wellensiek Dierenartsen in Nijkerk. Ze maakte de invoering van VeeOnline dus van dichtbij mee en kent het systeem goed. Toch hadden Alexander en Xander van GD tijdens een live demo nog nuttige tips voor Elsbeth en haar collega’s.
Lees verder
"Als je geen cijfers kent, weet je niet waar je staat". Op een verhoging van de aanwezige coliformen afgelopen zomer werd meteen actie ondernomen. "Door kalk in de boxen te strooien en nog meer op uierhygiëne in te zetten, zagen we de cijfers weer zakken."
Lees verder
Inzicht is belangrijk en meten is weten, want wat neemt een koe daadwerkelijk op? “Hoe is het gesteld met de mineralenbalans en moet je bijsturen of is het in orde? Anders bestel je maar wat mineralen om te geven, zonder dat je inzicht hebt in wat je geeft en wat het oplevert.”
Lees verder
Een diergezondheidsprobleem oplossen, is vaak een kwestie van de lange adem. Veel koeien hadden last van tussenklauwontsteking, met afvoer en melkverlies tot gevolg. Diverse adviseurs werden erbij gehaald. “Zo kregen we goed advies en konden aan de slag om het op te lossen.”
Lees verder
Goede klauwgezondheid is belangrijk en klauwverzorging speelt daarbij een grote rol. “Kreupele koeien bekappen we meteen. Als je te lang wacht, worden de problemen alleen maar groter. Een koe kan niet meer naar het voerhek of de robot lopen en de drogestofopname daalt."
Lees verder
De rundveestapel van de familie Kleijne Snuverink kampte twee jaar geleden met klauwproblemen. Samen met hun dierenarts gingen ze aan de slag, wat was hun aanpak? "Toen de problemen nog niet minder werden, was het advies om melkonderzoek op biotine, zink en mangaan te laten doen."
Lees verder
Data zijn steeds belangrijker voor het voeren van goed bedrijfsmanagement. “Een probleem uit zich vaak pas laat, dan gaat er al langer iets mis. Dat willen we voorkomen, vandaar dat wij onder andere grond- en kuilmonsters en tankmelkonderzoek laten uitvoeren op spoorelementen en mineralen."
Lees verder
Het water in de waterbakken was smerig. Uit een watermonster bleek dat er heel veel kiemen in het water zaten. “De voeropname was laag. Ik had het idee dat de weerstand niet helemaal goed was, dat was het grootste probleem. En dan ga je zoeken. Waar zit het en wat is de oplossing?”
Lees verder
Ik gebruik VeeOnline vooral om de planning voor veehouders en dierenartsen up-to-date te houden. Bij voorkeur combineren we de monstername met andere afspraken.
Lees verder
Op het melkveebedrijf van de familie Koning waren veel klauwproblemen, GD-dierenarts Menno Holzhauer werd ingeschakeld. “Er waren koeien met teenpuntnecrose, wandzweren en zoolzweren." Met een dagelijkse productie van ruim dertig liter per koe is het werkplezier inmiddels terug.
Lees verder
In de waterbakken ontstond al vrij vlot na het schoonmaken weer slijm. Aangekochte koeien dronken de eerste dagen niet en de koeien namen te weinig water op. “Ik heb er nooit bij stilgestaan dat het water niet goed kon zijn. In het verleden heb ik het belang van water onderschat.”
Lees verder
Melkveehouder Corens Groeneveld merkte een paar jaar geleden dat het aantal koeien met uierontsteking opliep. Om de oorzaak daarvan te achterhalen, nam hij opnieuw deel aan het Mastitis Tankmelk programma. “Daardoor krijg je gerichte informatie waar je op kan sturen.”
Lees verder
Peter Wisse doet er alles aan om zijn koeien gezond te houden. Toch waren er veel dieren op het bedrijf met een langdurig hoog celgetal; voornamelijk oudere koeien. Samen met de uiergezondheidsspecialist van GD en zijn eigen dierenarts zocht Peter naar een oplossing.
Lees verder
Problemen met de waterdruk zorgden ervoor dat vooral met warm weer de waterbakken vaak leeg waren. Samen met het onderhoudsbedrijf is gekeken hoe dit kon worden opgelost. “Volgens hen waren de leidingen te dun en smerig. Wat konden we doen om meer druk te krijgen?”
Lees verder
Ik plan terugkomende afspraken in bij elk bedrijf in onze praktijk en kijk in VeeOnline of er nog onderzoeken openstaan. Die zet ik dan in de digitale agenda van de dierenarts.”
Lees verder