Podcasts
Hoe fijn is het om in je eigen tijd te luisteren naar podcasts die jouw interesse hebben. Daarom is GD gestart met podcasts en maken we podcasts voor dierenartsen en voor veehouders. Voor dierenartsen maken we onder andere de podcastserie ‘Trends uit de monitoring’ waarin we dierenartsen op de hoogte houden van opvallende zaken uit de diergezondheidsmonitoring.
Op deze pagina kun je direct al naar onze meest actuele podcasts luisteren. Op ons spotify kanaal speciaal voor dierenartsen Royal GD | Dierenartsen en Royal GD | Veehouders beluister je al onze andere podcasts over o.a. de onderwerpen: mycoplasma, erfelijke aandoeningen bij Zwartblessen, ENTV bij schapen, placenta bij abortusdiagnostiek en CCOD, en de ontwikkeling van de VIR-check.
Podcasts voor dierenartsen: Trends uit de monitoring
In de serie 'Trends uit de monitoring' houden we je op de hoogte van opvallende zaken uit de diergezondheidsmonitoring in Nederland. Beluister hieronder onze meest actuele podcasts.
Emerging diseases
Emerging diseases, oftewel ziektes die normaal gesproken niet in ons land voorkomen maar wel een potentiële dreiging kunnen vormen, zijn het onderwerp van deze podcast. Eveline Dijkstra bespreekt samen met Karianne Peterson en Kees van Maanen welke mogelijke dreigingen er zijn voor kleine herkauwers vanuit Europa.
Antibiogrammen in de praktijk
In deze aflevering bespreekt Marieke Augustijn met pluimveedierenarts Jeanine Wiegel en microbioloog Annet Heuvelink de antibioticaresistentiepatronen in de pluimvee monitoring. Ontdek wat deze antibiogrammen betekenen en hoe je ze kunt toepassen in jouw praktijk.
Update blauwtonguitbraak rundvee, schapen en geiten
Naar aanleiding van de recente blauwtong-uitbraak schuiven dierenartsen René van den Brom en Katrien van den Brink aan bij Eveline Dijkstra om de laatste ontwikkelingen te bespreken.
Pasteurellose
De bacterie Pasteurella multocida kan zorgen voor veel sterfte bij pluimvee. Pluimveedierenarts Willem Dekkers en microbioloog Annet Heuvelink schuiven aan tafel bij Marieke Augustijn om te vertellen over het ziektebeeld, het vaststellen van de diagnose en het voorkomen van een nieuwe uitbraak.
Boosaardige Catarraal Koorts (BCK) en Brucellose
In deze podcast praat rundveedierenarts Judith de Jong met collega dierenartsen Menno Holzhauer en Thomas Dijkstra over twee minder alledaagse aandoeningen, namelijk Boosaardige Catarraal Koorts (BCK) en Brucellose.
Toename tenosynovitis door reovirus
Naar aanleiding van toenemende problemen met virale tenosynovitis (peesschedeontsteking) bespreken we dit keer het reovirus. Daarvoor schuiven twee pluimveedierenartsen van GD aan tafel bij Marieke Augustijn: Christiaan ter Veen, die zich bij GD onder andere bezig houdt met het reovirus en epidemiologie, en pluimveepatholoog Robert Jan Molenaar.
In onze nieuwe podcastserie ‘Over diergezondheid gesproken’ zit relatiebeheerder Janna de Kort elk keer bij een andere specialist aan tafel om hem of haar het hemd van het lijf te vragen over dierziekten en uitdagingen op het melkveebedrijf. Zit je in de auto, op de trekker of sta je tussen de koeien? Ondertussen praten wij je bij.
Water
Het belang van goed drinkwater wordt nog wel eens onderschat merkt Marion Veldman, relatiebeheerder bij Royal GD. In deze aflevering vertelt ze waarom de kwaliteit zo belangrijk is, welke factoren invloed hebben op de kwaliteit en hoe je kunt (laten) onderzoeken of de kwaliteit goed genoeg is.
Neospora
In de eerste aflevering is Thomas Dijkstra te gast. Hoe wordt neospora verspreid? Waarom is een nieuwe hond op het erf een groter risico? Hoe groot is de kans dat een koe met neospora verwerpt? Luister de podcast om zijn uitleg te horen.