- Home
- Klantverhaal
- Rundvee
- Bas-Bassa
1500e deelnemer Klauwgezondheid Tankmelk
Een jaar geleden merkt Bas Bassa dat er iets aan de hand is wanneer hij door de stal loopt. Waren er voorheen geen problemen, nu neemt hij zichtbare verschijnselen waar. En worden enkele dieren met Mortellaro individueel behandeld. De vraag rijst of het een enkel geval is, of dat er meer achter schuilt. “Als een dier last heeft, ben je eigenlijk al te laat. Het is belangrijk om bij twijfel te meten. Ervaar ik het, of is het echt zo? Met een tankmelkuitslag weet je of en wat er aan de hand is en kun je maatregelen nemen.”
Samen met zijn vrouw Geertje runt hij het melkveebedrijf met 150 koeien. De jongvee-opfok doen ze zelf. In 2017 nam hij het bedrijf over. “Hoelang de familie Bassa al boer is, dat weet ik eigenlijk niet. Al heel lang, ik weet niet beter”, lacht Bas. “Het werken met dieren, grond en machines. Je bent zelfstandig ondernemer en hebt veel afwisseling. Het is een mooi beroep en geeft voldoening.” Een mooie productie en gezonde dieren, dat is het streven en daar werken ze hard aan.
Voorkomen dat iets in de stal sluimert
Tijdens een bedrijfsbezoek van relatiebeheerder Theo Scheepens komt ook de klauwgezondheid aan bod. Bas vraagt zich af welke mogelijkheden er zijn om erachter te komen of de klauwproblemen uitzonderingen zijn, of dat er wellicht iets anders aan de hand is. “Acute kreupelheid zie je wel. Alleen Mortellaro is iets dat in je stal sluimert. Ik wil dan weten of er iets aan de hand is als ik twijfel. Met Klauwgezondheid Tankmelk wordt ook de Mortellaro-infectiedruk gemeten vertelde Theo. Precies wat we zochten, dus besloten we mee te doen.”
Uitslag omzetten in acties
Klauw- en diergezondheid erg belangrijk
Stuur gericht bij met Klauwgezondheid TankmelkMet Klauwgezondheid Tankmelk wordt de tankmelk van jouw bedrijf vier keer per jaar automatisch onderzocht op biotine, zink en mangaan. Daarnaast krijg je inzicht in infectiedruk van Mortellaro. Door gericht actie te ondernemen werk je aan gezonde en sterke klauwen. |