Kattenkrabziekte

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Kattenkrabziekte

Sommige katten, met name katten jonger dan twee jaar, kunnen via vlooien geïnfecteerd raken met de bacterieBartonella henselae. Doorgaans hebben zij hier geen klachten van, maar bij dieren met een verminderde weerstand kunnen er aspecifieke klachten optreden zoals koorts, bloedarmoede, vergrote lymfeknopen, tandvlees-, blaas- of hartklepontsteking.

Mensen kunnen geïnfecteerd raken na een krab of beet van een geïnfecteerde kat. Op de plaats van de infectie kunnen puistjes ontstaan en de afvoerende lymfeknoop, meestal in de oksel, kan opgezwollen raken waarbij abcesvorming plaatsvindt. Dit gaat vaak gepaard met koorts. De infectie verdwijnt doorgaans spontaan, maar het herstel kan weken tot maanden duren. Bij jonge kinderen of mensen met een verminderde weerstand kan de infectie zich uitbreiden naar andere organen, zoals lever, nieren, hart of hersenen en uiteindelijk fataal zijn.

Aangezien katten geïnfecteerd kunnen raken via vlooien, is het raadzaam om goede vlooienbestrijding toe te passen. Het is raadzaam om na een krab of beet van een kat de huidwondjes goed schoon te maken en te desinfecteren met betadine of alcohol.

Kijk hier voor meer informatie over zoönosen.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.