Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Optimaliseer klauwgezondheid en voorkom klauwproblemen bij koeien

9-4-2025 

Een goede klauwgezondheid is goed voor het dierenwelzijn, de economische bedrijfsresultaten en het werkplezier van de veehouder. Koeien met een verminderde mobiliteit betekenen extra werk en een behandeling levert niet altijd het gewenste resultaat op. Soms knapt een dier niet op na behandeling of keren de klachten na enige tijd terug. Daarom is het goed om klauwproblemen te voorkomen, want dat is altijd beter dan genezen! Alleen hoe zorg je voor een optimale klauwgezondheid en voorkom je klauwproblemen? Menno Holzhauer, Europees Specialist Bovine Health Management, bespreekt in deze blog enkele punten die bijdragen aan een goede klauwgezondheid.  

1. Gezonde voeding met goed ruwvoer

Een goede krachtvoer:ruwvoer verhouding is aan het dier af te lezen door een goede pensvulling en doordat het dier regelmatig herkauwt. Onder normale omstandigheden resulteert dit vanuit het darmkanaal in een goede biotineproductie en -opname en een goede mineralenopname. Minder goede biotineproductie resulteert in slechtere hoornkwaliteit, meer kreupelheid, lagere productie en verminderde vruchtbaarheid. Een slechte mineralenopname heeft eveneens een direct negatieve invloed op de hoornkwaliteit. Daarom is het belangrijk om dit op koppelniveau regelmatig bij rantsoenwijzigingen, zoals bij de overgang van de stal naar de weide of nieuwe graskuilen, in de gaten te houden en zo mogelijk bij te sturen in overleg met adviseurs.

2. Gesloten bedrijfsvoering

Introductie van nieuw vee vormt een risico op de insleep van bedrijfsvreemde Mortellaro-bacteriën en meer rangordegevechten. Goed ontsmetten van de klauwen van de aangevoerde dieren voor introductie is zeker zinvol. Daarnaast is het juiste moment van introductie van de nieuwe dieren op het moment dat de rest van het koppel vaststaat (aan bijvoorbeeld het voerhek). Er is aangetoond dat je daarmee minder rangorde problemen hebt.

3. Toepassen van weidegang 

Weidegang beperkt de infectiedruk van Mortellaro in de zomer. Alleen tegelijkertijd is door de hogere staltemperatuur de infectiedruk ook hoger. Je kunt dan passende maatregelen nemen door desinfectie van klauwen (voetbaden of rugspuit). Zo kun je nieuwe Mortellaro-problemen voorkomen.

4. Goede huisvesting

Voorkom overbezetting aan het voerhek en zorg dat er voldoende ligplaatsen zijn. Een goede parameter voor dat laatste is de koe sta-index. Dat betekent dat op een rustmoment in de stal 15 procent van de dieren staat. Dat wil zeggen dat één op de zeven koeien op een rustmoment staat in de ligbox, de rest ligt en is aan het herkauwen.       

Daarnaast ben ik de afgelopen jaren op bedrijven af en toe dingen tegengekomen waar nog winst te behalen valt. Denk dan bijvoorbeeld aan:

  • Het beperken van selectie aan het voerhek (denk aan bijproducten). Door dit zoveel mogelijk te voorkomen houd je het rantsoen in balans. 
  • Het niet voeren van een overmaat aan mineralen en spoorelementen. Soms wordt er gedacht dat een overmaat wel door de dieren wordt uitgescheiden. Dit geldt echter niet voor een teveel aan koper en een teveel aan selenium. Deze spoorelementen worden respectievelijk in verband gebracht met het vaker voorkomen van tussenklauwontsteking en met mindere hoornkwaliteit in het algemeen, wat zich kan uiten in hoornscheuren en teennecrose. 
  • Het voorkomen dat koeien scherp moeten draaien en het voorkomen van scherpe randjes of hoge opstappen in de (ligboxen)stal. Denk bijvoorbeeld aan de looproute na de melkstal en bij de staluitgang naar de weide. Het is van belang dat een koe goed kan zien waar ze haar poten neerzet. Rustig opdrijven is dus belangrijk en overweeg de toepassing van rubber op deze plaatsen. 
 

Menno Holzhauer

Europees Specialist Bovine Health Management en expert op het gebied van klauwgezondheid bij Royal GD. 

Meer informatie over Menno Holzhauer

Vragen en meer informatie over klauwgezondheid

Heb je vragen over klauwgezondheid of wil je overleggen over de klauwgezondheid op jouw bedrijf? Neem dan gerust contact op met één van de specialisten via 088 20 25 500.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.