Giardia lamblia infectie

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Giardia lamblia infectie

Giardia lamblia (G. intestinalis, G. duodenalis syn.) is een eencellige darmparasiet die verschillende diersoorten kan infecteren, zoals honden, katten en runderen.
Vaak hebben de dieren hiervan geen klachten, maar jonge, zwakke dieren kunnen bij een heftige infectie darmklachten zoals diarree vertonen. Een geïnfecteerd dier scheidt giardia cysten uit via de ontlasting, waarmee andere dieren zich kunnen infecteren. Giardia cysten kunnen lang in de omgeving besmettelijk blijven, wat het lastig maakt om de infectie te bestrijden en waardoor herinfecties makkelijk optreden. Ook op de vacht van dieren kunnen giardia cysten aanwezig zijn.

Giardia kan aangetoond worden met ontlastingonderzoek. Bij een hevige infectie kunnen de giardia cysten via microscopisch onderzoek in de ontlasting zichtbaar zijn. In een vers monster zijn dan vaak ook de beweeglijke giardia stadia (trophozoieten) microscopisch te zien. Daarnaast bestaan er verschillende sneltesten waarmee giardia antigeen kan worden aangetoond. Deze testen zijn zeer gevoelig, zodat ook licht geïnfecteerde dieren of dragers hiermee kunnen worden aangetoond. Een positieve uitslag zegt dus niets over de hevigheid van de infectie en de uitslag van de test dient altijd samen met de klinische klachten van het dier geïnterpreteerd te worden. 

​Aanpak van Giardia lamblia


Mensen kunnen besmet raken met Giardia lamblia door opname van cysten. De meeste varianten die bij de hond en kat voorkomen, zijn niet besmettelijk voor mensen. Een beperkt deel wel; in assemblages A en B komen varianten voor die zowel bij honden, katten als mensen ziekte kunnen veroorzaken. Een goede hygiëne is noodzakelijk om het infectierisico te beperken. Als een dier hevige infecties ondergaat, dient het dier behandeld en gewassen te worden. De omgeving kan ontsmet worden met middelen die de cysten kunnen doden zoals chloor. Dit moet wel voldoende lang kunnen inwerken. Ook stomen behoort tot de mogelijkheden aangezien cysten niet goed tegen hitte kunnen. Daarna de ruimte goed laten drogen.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.