Reinigingsmethode: mechanisch met hoge druk leiding doorspoelen
“Ik merkte vooral dat de waterdruk niet goed was. Er kwam in de loop der jaren steeds minder druk. Vooral met warm weer zag ik dat de waterbakken vaak leeg waren. Dus toen heb ik bij het bedrijf dat ook mijn bron heeft geslagen navraag gedaan. Zij doen ook het onderhoud van de bron. Volgens hen waren de leidingen te dun en te smerig, dus zijn we samen gaan kijken wat we konden doen om meer druk te krijgen. Het eerste was om de leidingen schoon te maken.
Dit is gedaan, door het bedrijf dat de bron geslagen heeft, met een speciale hogedrukspuit en leidingwater die in de leidingen wordt geplaatst. Je sluit hem gewoon aan op de waterkraan, dat kan via de koppeling van de waterbak. Er zit verder niks bij dan leidingwater, het gaat puur om de hoge druk die erachter zit.
Wat eruit kwam was vooral ijzer, maar niet veel troep. Er zat wel wat aanslag, maar dat viel best mee. Eigenlijk kwam er te weinig uit om te zeggen: daar lag het aan. En na het doorspoelen van de leidingen was de waterdruk ook niet dusdanig verbeterd. Die was wel iets beter, maar niet genoeg om de waterbakken goed gevuld te houden.
Toen hebben we besloten een nieuwe leiding aan te leggen, rechtstreeks van de bron naar de waterbak, van 42 millimeter dik. En dat loste alle problemen op: ineens was de druk veel beter. Waarschijnlijk lag het aan het feit dat we door de jaren heen zo veel bij hebben aangezet, met 32 millimeter leidingen. Daar weer een kraantje, en daar een waterbak. Na een tijdje hadden we nauwelijks waterdruk.
Nu zien we dat de koeien ook met warm weer genoeg water hebben. En juist met het warme weer van de afgelopen tijd is het belangrijk dat ze genoeg water kunnen opnemen. Al merkten we niet veel problemen, het ging eigenlijk al heel goed met de koeien.
Ik maak de waterbakken goed schoon en houd het in de gaten als de koeien geen water meer hebben. Soms heb je even voor je gevoel minder druk, maar het werkt allemaal goed. Het is er wel beter van geworden.”