- Home
- Diergezondheid
- Management
- Drinkwater
Om te zorgen dat een dier voldoende water opneemt en gezond blijft, is het belangrijk dat het water smakelijk, beschikbaar en van goede kwaliteit is. Maar wat is goed? GD heeft grenswaarden vastgesteld waaraan drinkwater voor dieren moet voldoen. Wateronderzoek geeft inzicht in de geschiktheid als drinkwater of eisen vanuit het certificeringsprogramma.
Wateronderzoeken
GD biedt een breed pakket wateronderzoeken voor dieren. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u wateronderzoek wilt laten uitvoeren. Dit kan zijn in het kader van een certificeringsprogramma (als IKB, Beter Leven, KKM, Kwaligeit), omdat u de waterkwaliteit op de drinkplek wilt monitoren, omdat het water niet goed ruikt, zichtbaar verontreinigd is, om het effect van toevoegingen aan water te beoordelen of bij tegenvallende productie en/of diergezondheidsproblemen. Laat altijd wateronderzoek uitvoeren als u twijfelt over de waterkwaliteit op uw bedrijf.
Voor landbouwhuisdieren en paarden biedt GD verschillende wateronderzoeken. Bekijk per diersoort de dierspecifieke informatie.
Doe het zelf: veedrinkwater beoordelen
Hoe werkt de doe-het-zelf-test?
Door goed te kijken en te ruiken kun je een eerste indruk krijgen van de kwaliteit van het water dat je dieren drinken. In deze video legt Harry Kolk, Afdelingshoofd Bacteriologie, uit hoe de doe-het-zelf-test werkt.
Direct aan de slag?
Bestel uw monsternamepakket of gebruik eerst de monstername-instructie om het juiste wateronderzoek te kiezen.
Verhalen uit de praktijk
Bent u benieuwd hoe andere veehouders hun waterleidingen (en drinkbakken) reinigen of ontsmetten? GD vroeg deze melkveehouders naar hun ervaringen:
In de waterbakken ontstond al vrij vlot na het schoonmaken weer slijm. Aangekochte koeien dronken de eerste dagen niet en de koeien namen te weinig water op. “Ik heb er nooit bij stilgestaan dat het water niet goed kon zijn. In het verleden heb ik het belang van water onderschat.”
Lees verder
Problemen met de waterdruk zorgden ervoor dat vooral met warm weer de waterbakken vaak leeg waren. Samen met het onderhoudsbedrijf is gekeken hoe dit kon worden opgelost. “Volgens hen waren de leidingen te dun en smerig. Wat konden we doen om meer druk te krijgen?”
Lees verder
Het water in de waterbakken was smerig. Uit een watermonster bleek dat er heel veel kiemen in het water zaten. “De voeropname was laag. Ik had het idee dat de weerstand niet helemaal goed was, dat was het grootste probleem. En dan ga je zoeken. Waar zit het en wat is de oplossing?”
Lees verder