Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diergezondheid staat bij LTO en GD steeds hoog op de agenda. Gezonde dieren staan immers aan de basis van gezond voedsel. En diergezondheid is één van de randvoorwaarden voor dierenwelzijn. Diergezondheid wordt dan ook steeds meegewogen in wijzigingen die men in het kader van bijvoorbeeld de kringlooplandbouw wil doorvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het voeren van rest- en afvalstromen. Diergezondheid start met preventie. De basisomstandigheden moeten daarvoor kloppen. De dieren die we houden hebben veerkracht en daarmee een hogere weerstand. Dit begint met vakmanschap als het gaat om de zorg voor (jonge) dieren. Huisvesting, voeding, hygiëne, biosecurity en monitoring van dierziekten staan daarbij hoog in het vaandel. Het is van belang dat daarbij (besmettelijke) dierziekten steeds eerder worden herkend en veehouders beschikken over het vakmanschap en de middelen om in te grijpen wanneer dat nodig is.

Als organisatie willen we werken aan het verder voorkomen van dierziekten en met name zoönosen. Dit geldt ook voor de zoönosen die niet aangifteplichtig of bestrijdingsplichtig zijn. In dit projectvoorstel willen we aan de slag met zoönosegeletterdheid om de kennis te vergroten bij houders van kleine herkauwers (schapen en geiten).

Bewustwording en communicatie: zoönosegeletterdheid

Iedereen komt in meer of mindere mate in aanraking met (wilde) dieren en vectoren. Dit kan leiden tot zoönosen. Het vergroten van kennis en het bewustzijn over de risico’s van zoönosen en het mogelijke handelingsperspectief om besmetting te voorkomen, kunnen ertoe bijdragen dat mensen minder besmet raken met zoönosen. Het is daarom belangrijk dat burgers en professionals (waaronder veterinairen, huisartsen, ARBO-artsen, verloskundigen) kennis hebben over zoönosen en de risicofactoren en weten wat zij kunnen doen om zoönosen te voorkomen, te signaleren en hoe te handelen bij een eventuele infectie. Hiervoor heeft de expertgroep zoönosen (rapport Bekedam, 2021) de term ‘zoönosegeletterdheid’ geïntroduceerd.

Zoönosegeletterdheid gaat over de combinatie van kennis en alertheid op het gebied van zoönosen. De zoönosegeletterdheid bij burgers en professionals kan verbeterd worden. Het is daarbij van belang dat er een balans is tussen het risico van een zoönosen en de mate van voorlichting.

Luister de podcast

Luister naar de podcast over ... met ... 

Replay webinar

Leer meer over ... met ...

Meer informatie
In dit project wordt specifiek aandacht geschonken aan Caseous lymfadenitis en Chlamydia abortus omdat deze ziekten een significante impact kunnen hebben op de gezondheid van kleine herkauwers zoals schapen en geiten. Beide aandoeningen kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen en economische verliezen voor veehouders.  

 

Uit de praktijk

Lees inspirerende klantverhalen uit de praktijk! Veehouders delen hun persoonlijke ervaringen en laten zien hoe zij omgaan met zoönose-risico's op hun bedrijf. Lees hoe zij met de steun van GD uitdagingen overwinnen en hun bedrijf gezond houden. Laat je inspireren door hun inzichten en leer meer over effectieve strategieën.

Direct naar meer informatie

Lees hier meer over zoönosen en verdiep je in de specifieke zoönosen die relevant zijn voor kleine herkauwers (schapen en geiten). Daarnaast vind je informatie over het keurmerk zoönosen.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.