Onderzoek voor diergezondheid
Onderzoeken en projecten
Royal GD heeft een omvangrijke onderzoeksafdeling en beschikt over een groot en innovatief veterinair laboratorium waar jaarlijks ruim 4,4 miljoen lab-bepalingen worden uitgevoerd. De resultaten van het laboratoriumonderzoek worden door GD geanalyseerd en vormen de basis voor een algemeen gezondheidsbeeld van verschillende diersectoren. Naast de big data die GD geanonimiseerd analyseert, verrichten de GD-pathologen sectie op gestorven dieren om (bedrijfsgebonden) ziekten te kunnen vaststellen, bezoeken GD-dierenartsen bedrijven en voeren de GD-onderzoekers deskresearch en praktijkonderzoek uit om meer te weten te komen over hoe bepaalde dierziektes en aandoeningen ontstaan en hoe ze behandeld of genezen kunnen worden. Onderzoek- en testresultaten voorzien van een GD-logo zijn van grote waarde: ze zijn synoniem aan betrouwbaarheid.
In het nieuwe Strong1H-project willen we influenza monitoren bij buitenvarkens die vaak in contact komen met andere dieren en mensen. Hiermee krijgen we inzicht in de aanwezigheid van influenza op deze bedrijven en kunnen we influenzavirussen, die een risico kunnen vormen voor de volksgezondheid, vroegtijdig opsporen.
Meer over Strong1H
In het kader van onderzoek naar leverbot- en maagdarmworminfecties bij melkvee is GD betrokken bij het consortium ‘Wijs met Wormen’. Dit project richt zich op het ontwikkelen van een tool om het risico op leverbotinfecties beter te kunnen voorspellen en op methoden om worminfecties te voorkomen.
Meer over het onderzoek
De verspreiding van varkensgriep lijkt de afgelopen decennia te veranderen. Een consortium van Nederlandse kennisinstellingen, dierenartsen en bedrijfsleven heeft de krachten gebundeld om op eigen initiatief te onderzoeken hoe het varkensgriepvirus zich verspreidt op varkensbedrijven.
Meer over het onderzoeksproject
In september 2023 werd voor het eerst blauwtong serotype 3 (BTV-3) vastgesteld in Nederland. Om meer inzicht te krijgen in de mate van verspreiding van het virus in Nederland start Royal GD in opdracht van LNV en de sectorpartijen een onderzoek. Doel is het percentage runderen en schapen dat antistoffen heeft vast te stellen.
Meer over het onderzoek
Royal GD is eind 2023, in opdracht van het ministerie van LNV, gestart met een onderzoek naar de prevalentie en risicofactoren van botulisme-infecties in Nederland. De resultaten van dit onderzoek kunnen worden gebruikt om de noodzaak voor toelating van een vaccin tegen botulisme te onderbouwen.
Meer over het onderzoek
GD heeft in 1990, 2010 en 2017 inventarisaties uitgevoerd naar de prevalentie van maagwandlaesies bij vleesvarkens en zeugen. In de periode 1990 tot 2017 blijkt geen sprake te zijn van een trend in een bepaalde richting m.b.t. de prevalentie van maagwandlaesies bij varkens.
Meer over deze studie
Udder Cleft Dermatitis (UCD) is een regelmatig voorkomende aandoening van de uier bij melkgevende koeien. De aanpak van UCD begint met het tijdig herkennen en behandelen van milde gevallen. In opdracht van ZuivelNL deden wij een onderzoek naar Udder Cleft Dermatitis (UCD).
Meer over het onderzoek
GD werkt samen met Avans Hogeschool (Expertisecentrum Perspectief in Gezondheid), Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV), De Varkenspraktijk, Provincie Noord Brabant, GGD en Faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht aan een onderzoek naar zoönosen binnen de varkenshouderij.
Meer over het onderzoek
Hier vind je een overzicht van de beschikbare onderzoeken en projecten per diersoort.
Onderzoek voor diergezondheid
GD heeft internationaal een goede reputatie als het gaat om toegepast onderzoek en is hierbij de schakel tussen de wetenschap en de praktijk. Wanneer er geen valide alternatieven beschikbaar zijn of wanneer dit wettelijk is vereist maakt GD daarbij ook gebruik van proefdieren. Het gaat altijd om onderzoek dat is gericht op de verbetering van de diergezondheid van het landbouwhuisdier waarmee het onderzoek wordt uitgevoerd. Dat sluit aan bij onze missie: samen werken aan diergezondheid in het belang van dier, dierhouder en samenleving. Alleen diergeneesmiddelen die voldoen aan de vastgestelde strenge normen kunnen dieren beschermen tegen ziekteverwekkers en mogen op de markt worden gebracht. Lees verder