Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

De klauwgezondheid is best een uitdaging geweest bij melkveebedrijf Roeterdink. “De afgelopen drie jaar zitten we er strak op om het te verbeteren. We hebben nu ruimte om zelf te bekappen en het rantsoen is aangepast. Die maatregelen hebben geholpen.”, legt Wessel (26) uit.

Samen met zijn ouders Wim en Carolien zit Wessel in de maatschap. Naast 220 melkkoeien hebben ze nog 120 stuks jongvee. Zijn moeder houdt zich bezig met de kalveren. Wim en Wessel richten zich op ouder jongvee en de melkkoeien, waarbij zijn vader ook de financiële zaken regelt. Wessel vertelt honderduit en met veel passie over zijn vak. “Ooit was er in onze familie een verplaatsing vanuit Diepenveen naar deze plek. Hier stond een kasteel, een ruïne eigenlijk, met een boerderij erbij.”

Op de ruime plek in Bathmen is Wessel de zesde generatie sinds 1885 die in het bedrijf werkt. “Vroeger dacht ik dat ik richting de mechanisatiekant van de landbouw wilde, alleen tijdens de opleiding kwam ik erachter dat ik de afwisseling op het bedrijf echt heel leuk vind. Ik ben een echte koeienman geworden”, lacht hij

Koe

Koeien aanvoeren

Na een salmonella-uitbraak in 2018 moesten ze tientallen koeien afvoeren. Hun dierenarts was er snel achter wat het was, ook omdat meer bedrijven in de buurt een uitbraak hadden. Om hun koppel weer aan te vullen, voerden ze koeien aan. “Door het aankopen kwam de klauwgezondheid ook in het nauw. Zo was de insleep van nieuwe klauwaandoeningen groter, zoals Mortellaro en stinkpoot. In 2018 zijn we begonnen met twee keer per jaar de koppel te bekappen. Daarvoor bekapten we alleen met droogzetten en de kreupele koeien eens per week.” 

Van melkstal naar melkrobots

In de zomer van 2021 hebben ze zich georiënteerd op melkrobots, om ruimte in de stal te creëren. “We hadden een grote melkstal. Ik vond die te groot, je zag de koeien nauwelijks. Als je dan eenmaal gaat kijken naar robots, dan ben je om. Ook mijn vader, die in eerste instantie dacht een melkstal te houden”, zegt Wessel met een knipoog. Er kwamen vier melkrobots, daarnaast zijn er twee mestrobots en eentje die het voer aanschuift. Voordat de koeien normaal gesproken de weide ingaan, halen ze de koeien op die nog moeten worden gemolken. Vervolgens kunnen de dieren zelf kiezen of ze naar buiten gaan, of in de stal blijven. In de middag zetten ze het slot erop. De dieren kunnen wel de stal in, maar niet meer de weide. Zo wordt er dan weer gemolken.

“De overgang was wennen, voor de dieren en voor ons. Je weet dat als je harder gaat melken, dat de productie en gehaltes dan eerst wat achterblijven. Alleen we kregen ineens veel koeien met klinische mastitis. We hebben alles laten doormeten in de robot, maar alles stond goed. Dan zit je soms wel met je handen in het haar. Waar komt het dan vandaan? Doordat de zomer warm en vochtig was, kreeg E. coli de kans in de boxbedekking. Nadat we de boxbedekking hadden vervangen, ging het celgetal in een mum van tijd naar beneden. We zijn van vlas naar mergelkalk/stro gegaan net voor de overstap naar melkrobots. Daarna zijn we overgestapt op bucalkalk, dat gaat heel goed. Daarnaast hadden de koeien wat stress van de verbouwing van de melkstal. We deden veel zelf, maar je kunt niet voorkomen dat er bouwmachines en sloophamers in de stal zijn.

Bekappen

Plek voor klauwbekapbox

Met de komst van de melkrobots, kwam er ruimte in de stal voor een vaste plek voor klauwbekapbox. Iets waar Wessel al langer zijn zinnen op had gezet. Als hij nu een kreupel dier ziet, gaat hij dezelfde dag nog bekappen. “Nu komt elke zes weken de klauwverzorger om de koeien tussen de 80 en 120 dagen te bekappen, ook komen dan de koeien terug die de keer ervoor een tape of klosje hebben gehad. Zelf bekap ik alle vaarzen binnen drie dagen na afkalven, alle koeien voor het droogzetten en kreupele koeien. Als ik tijd over heb begin ik ook met het bekappen van de 80-120 dagen koeien. Ook hebben we om de week een voetbad. Het jongvee bekapten we eerder niet, inmiddels wel structureel. Ik schrok de eerste keer van hoe die klauwen eruit zagen, daar viel enorme winst te behalen. Ik zit nu drie jaar strak op de klauwverzorging en de resultaten zijn enorm verbeterd. Zo zag ik aan het begin wel twintig tot veertig koeien per week die ik zelf moest bekappen, het laatste halfjaar zijn dat er zo’n twee tot drie.”

Klauwgezondheid Tankmelk: bijsturen

Sterke klauwen, die tegen een stootje kunnen. Dat is waar ze naartoe werken en voeding is dan een belangrijke schakel. Daarvoor hebben ze op het bedrijf ook de hulp ingeschakeld van een onafhankelijke voeradviseur. “Door minder bemesting, bevat het gras minder mineralen. We zijn aan de hand van het advies een mineralenmix gaan bijvoeren.” Ook nemen ze deel aan Klauwgezondheid Tankmelk. “Daaruit bleek dat er te weinig biotine werd opgenomen door de koeien, dat zijn we gaan bijvoeren. Daarnaast waren we gastbedrijf voor een studiegroep van GD. Ons bedrijf werd doorgelicht en als casus gebruikt. Dat zijn zaken die enorm leerzaam zijn.” Alle werkzaamheden voor gezonde en sterke klauwen werpen hun vruchten af. “Het jaargemiddelde ligt nu op 10.500 kilogram melk per koe, 2.000 kilogram meer dan waar we vandaan kwamen. Door strak te werken zijn we nu weer bij, dat je dat zo terugziet in de resultaten motiveert natuurlijk ook.”

kalf

Kalveren: goede start belangrijk

Een goede ontwikkeling is voor een kalf essentieel voor een gezond, productief en vruchtbaar leven als melkkoe. Nu ze hun veestapel weer compleet hebben, zijn ze sinds juni van 2023 een gesloten bedrijf. De kalveropfok wordt op het bedrijf door moeder Carolien gedaan. Wessel: “Zij heeft een strak schema. De eerste drie levensdagen krijgen de kalveren biest. Is de brixwaarde van de moederkoe onder de 21? Dan voegen we kunstbiest of ingevroren biest toe. Elk kalf heeft zijn eigen speen en emmer, die na elke voerbeurt wordt gereinigd. Na veertien dagen gaan ze naar een van de groepshokken met daarin maximaal tien kalveren. Voor de oudere kalveren hebben we een drinkautomaat. Zodat je consequent en nauwkeurig kunt voeren en ze altijd op het juiste tijdstip, de goede hoeveelheid en kwaliteit melk krijgen.”

Om de hokken goed te kunnen reinigen, hebben ze vorig jaar alle kalverhokken verrijdbaar gemaakt. Zodat ook de vloer goed kan worden schoongemaakt en de hokken daarna in de zon kunnen drogen. Zo hebben ze de kalverdiarree kunnen verminderen. Ondanks deze maatregelen, is er nog wel het een en ander te winnen rond de kalveropfok. “Het stalklimaat is gewoon niet optimaal, waardoor we nogal eens te maken hebben met kalveren met luchtwegproblemen. We willen de komende tijd werken aan het verbeteren van het stalklimaat, het tocht nu gewoon te veel.”

Blik op de toekomst

Voor de toekomst heeft Wessel nog plannen genoeg om het ruwvoer en de ruwvoerkwaliteit te verbeteren. “Door bijvoorbeeld een derde gewas te kiezen. Er komt ongetwijfeld veel nieuwe wet- en regelgeving onze kant op, maar ik zie dat vooral als kans. Daarnaast zijn we met een aantal boeren uit de buurt ook aan het onderzoeken of we een mestvergister kunnen aanschaffen. Om zo biogas om te zetten naar groen gras. Er zijn mogelijkheden genoeg om als veehouder mee te gaan met wat deze tijd vraagt.”  

Sterke klauwen en actieve koeien

Een goede klauwgezondheid begint met sterke en soepele klauwen en goede huidweerstand. We helpen je graag om inzicht te krijgen in de verbeterpunten op jouw bedrijf, zodat je gericht de klauwgezondheid van jouw melkkoeien kunt verbeteren.

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.