Leptospirose

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Leptospirose

Leptospirose (Ziekte van Weil) is een ziekte die bij verschillende diersoorten kan voorkomen en wordt veroorzaakt door bacteriën van het genus Leptospira, familie Leptospiraceae. Er zijn veel verschillende typen leptospira bekend, elk met zijn eigen gastheer. Alleen Leptospira interrogans-soorten worden als ziekteverwekkend beschouwd. De ziekte van Weil is een acute vorm van leptospirose, veroorzaakt door L. Icterohaemorrhagiae en L. Copenhageni (subtypen van Leptospira interrogans). Wilde ratten en muizen vormen een reservoir van leptospiren, die zij kunnen uitscheiden in de urine.

Honden kunnen geïnfecteerd raken door in besmet water te zwemmen of door uit water uit natuurlijke poelen te drinken waar ratten en muizen voorkomen. Ook kunnen zij elkaar besmetten door de genitaliën te likken of urine op te drinken. Na infectie kunnen zij, als ze geen behandeling krijgen, langere tijd leptospiren via de urine uitscheiden.

Kijk hier voor meer informatie over zoönosen.

Diagnose van Leptospirose

Leptospirose verloopt bij veel honden onopgemerkt. Zij vertonen dan geen verschijnselen, maar kunnen wel leptospiren in hun urine uitscheiden. De verschijnselen van acute leptospirose (Ziekte van Weil) bij de hond zijn koorts, braken, diarree, bloed in de urine, geelzucht, sloomheid en afwijkingen in het zenuwstelsel. Als de infectie niet tijdig wordt behandeld is het verloop vaak dodelijk.

In zeldzame gevallen kunnen mensen besmet raken na direct contact met urine, bloed of weefsels van een geïnfecteerde hond. Theoretisch kunnen zij ook via het inademen van luchtdruppels (aërosolen) besmet raken bij het schoonmaken van hondenhokken met een hogedrukspuit. Met name bij mensen met een verminderde weerstand en bij zwangere vrouwen is het risico op een ernstiger verloop van de ziekte hoger en dienen extra preventiemaatregelen genomen te worden.

Aanpak van Leptospirose

Honden kunnen door vaccinatie beschermd worden tegen leptospirose. Vaccins werken echter niet tegen alle typen leptospira en geven geen honderd procent bescherming. Wel zullen gevaccineerde honden na infectie minder ziekteverschijnselen vertonen.

Bij verdenking van een hond op leptospirose is het raadzaam om deze in een apart verblijf te houden en goede hygiënemaatregelen te nemen. (zie LCI-richtlijn leptospirose)

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.