Abortus bij schapen en geiten

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Abortus bij schapen en geiten is een serieus probleem waar aandacht aan besteed moet worden indien dit speelt op uw bedrijf. Naast het feit dat het vervelend is en geld kost, kunnen een aantal ziektekiemen die bij schapen en geiten abortus veroorzaken een risico vormen voor de mens. Daarom adviseren wij om tijdens de aflamperiode, en zeker wanneer sprake is van besmettelijk verwerpen, voorzichtig te zijn. Zolang bij abortus geen onderzoek heeft plaatsgevonden of geen diagnose is gesteld, moeten mensen die tot een risicogroep behoren niet helpen tijdens de aflamperiode. Ze zouden ook niet in de stal moeten komen en zelfs geen contact moeten hebben met de kleren van iemand die geassisteerd heeft bij een verlossing. Ook zouden bezoekers geen toegang moeten hebben tot de stal en de directe omgeving daarvan.

Een schapen- of geitenhouder die te maken krijgt met abortus bij zijn dieren, doet er verstandig aan zijn dierenarts te raadplegen. Samen zullen zij over een mogelijke aanpak moeten overleggen. Zeker als het om meerdere gevallen gaat, is het van het allergrootste belang om zo snel mogelijk een diagnose te laten stellen. Een toegenomen aantal abortusgevallen is meldingsplichtig. Zie voor nadere informatie op www.nvwa.nl.

GD heeft een flyer abortusdiagnostiek ontwikkeld met informatie over abortus bij kleine herkauwers, hierin leest u de verschillende mogelijkheden voor abortusdiagnostiek:

Pathologisch onderzoek
Pathologisch onderzoek is de beste manier om de diagnose van abortus te stellen. Wanneer u te maken krijgt met abortus, kunt u de verworpen of doodgeboren vrucht met de nageboorte insturen naar GD. 

Abortuspakket
Hiermee kunt u door middel van het nemen van een diepe keelswab bij de verworpen vrucht, laagdrempelig de oorzaak van de abortus onderzoeken. Dit product is zeer geschikt als de nageboorte ontbreekt. Deze swabs zijn verkrijgbaar via uw dierenarts of bij GD via 088 20 25 500 optie 3.

Overige laboratoriumbepalingen
GD biedt een test aan voor Chlamydia abortus middels het inzenden van swabs. U kunt als houder vervolgens zelf uw dieren bemonsteren. Het is van belang dat u dit binnen een week na het aflammeren doet. U kunt individuele swabs laten testen, maar het is ook mogelijk om de swabs als pool van maximaal 10 swabs te laten onderzoeken. Dit scheelt in de kosten, maar let op: door het poolen is het bij een positieve uitslagen niet meer te rug te halen welk(e) dier(en) er positief zijn. Wel weet u dan dat er Chlamydia abortus speelt op uw bedrijf. Deze swabs zijn verkrijgbaar via uw dierenarts of bij GD via 088 20 25 500 optie 3.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.