Dossier Vogelgriep
Sinds oktober 2021 is in Nederland regelmatig vogelgriep vastgesteld bij wilde vogels en bedrijven. Dit geldt ook voor andere Europese landen. Het gaat meestal om het type H5N1. Uiterst hygiënisch werken en direct en juist te handelen bij een verdenking is hierbij van groot belang. In dit dossier vind je de laatste informatie over vogelgriep in Nederland, hiervoor werkt GD nauw samen met AVINED, het ministerie van LNV, WBVR en de faculteit Diergeneeskunde. Ook bevat het dossier tips, handige links en kun je de webinars terugkijken die we samen met AVINED voor pluimveehouders, dierenartsen en andere erfbetreders hebben georganiseerd.
Nieuws over vogelgriep
Veterinaire updates
Laatste update: 9 december 2024
(Bedrijf bezocht door NVWA-specialistenteam op 7 december 2024)
Bedrijfs-/koppelgegevens
Het betreft een bedrijf met drie stallen met trager groeiende vleeskuikens van 53 dagen oud en in totaal 63000 dieren.Reden van bezoek
Melding op basis van teveel uitval in één stal met 23.000 dieren. Op 6 december was er sprake van 23 dieren uitval. Op de ochtend van 7 december is er gemeld in verband met uitval, waarbij ook verkleuring (cyanose) van de poothuid waargenomen was.
Algemene indruk/koppelbeoordeling
Aan het eind van de middag werden bij inspectie 150-200 dode dieren (uitval gehele dag) waargenomen, bij een enkel dier was sprake van cyanose van de poothuid. De uitval was lokaal, over de breedte van de stal (alle gangen). De rest van het koppel was levendig en in het koppel was geen/nauwelijks sprake van zieke dieren of ziekteverschijnselen. De voer-/wateropname op 6 december en de dag van de melding was boven de norm.
Sectiegegevens
Bij sectie was er sprake van een volle krop. Het sectiebeeld was aspecifiek, er werd pneumonie en pericarditis gezien, tevens gezwollen levers en milten, en in een enkel geval met bloedingen in de lever.(Bedrijf bezocht door NVWA-specialistenteam op 17 november 2024)
Bedrijfs-/koppelgegevens
Het betreft een bedrijf met biologische leghennen van ongeveer 54 weken in één stal met aan beide zijden uitloop. Het bedrijf bevindt zich in een watervogelrijk gebied. De biosecurity was vrij goed op orde.Reden van bezoek
Op 16 november was de uitval licht verhoogd (15 dieren ten opzichte van 4 op een koppel van 23.000 dieren) en heel lokaal. Op de dag van het bezoek was er uitval van rond de 100 dieren. De voer- en wateropname waren niet afwijkend, evenals de eiproductie.
Algemene indruk/koppelbeoordeling
Bij inspectie aan de linkerzijde van de stal geen bijzonderheden, rechterzijde aan de kant van de voorruimte was een enkel ziek dier te zien. Naar achteren toe nam de uitval en het aantal zieke dieren sterk toe. De hennen waren stiller, en zieke dieren zaten te treuren, zaten bol en waren lusteloos. Er waren enkele dieren met conjunctivitis. Bij monstername viel waterige diarree op. Er waren dode hennen met cyanose aan de kam en lellen. Alle hennen (ook de dode) hadden een goed gevulde krop.
Sectiegegevens
Bij sectie werden geen bijzonderheden waargenomen, wel wat vergrote milten en een paar dieren met vergrote levers met bloeding.Aanvullend onderzoek
Uit typering door WBVR blijkt het een H5N1-virus te zijn. De aanvullend analyses laten zien dat er gelijkenis is met isolaten van de uitbraken in Oost-Europa. Meer informatie volgt via de bekende kanalen.
(Bedrijf bezocht door NVWA-specialistenteam op 7 december 2023)
Bedrijfs-/koppelgegevens
Het betreft een legbedrijf met uitloop (dieren opgehokt) met twee stallen. Witte leghennen van rond de 40 weken leeftijd.
Reden van bezoek
Uit de kwartaaltap voor aviaire influenza bleken stal 1 en 2 positief te zijn in serologie voor H5; alle monsters reageerden positief in de ELISA. Beide koppels waren goed in productie met een piek van 96 à 98% in de eiproductie, maar daarna vrij veel gedaald (in een paar weken naar gemiddeld 90%). Deze daling vond zo’n week of 6 geleden plaats. Hierbij is geen aanvullende diagnostiek uitgevoerd.
Algemene indruk/koppelbeoordeling
Beide koppels waren op het moment van het bezoek levendig en gezond. Met name in stal 2 was de uitval wat verhoogd door dooddrukkers, maar verder geen noemenswaardige bijzonderheden.
Sectiegegevens
Geen sectie gedaan omdat er geen afwijkende dieren waren.
Uit PCR-onderzoek bleek er nog AI-virus aanwezig te zijn. Uit typering bleek dat het een LPAI-virus betreft. Een relatie tussen de productiedaling en de positieve serologie is niet vastgesteld.
(Bedrijf bezocht door NVWA-specialistenteam op 01 december 2023)
Bedrijfs-/koppelgegevens
Het betreft een legbedrijf (scharrel) met vier stallen (verschillende leeftijden).
Reden van bezoek
In drie stallen geen kliniek, geen verhoogde sterfte. In één stal met twee etages problemen bij 18.000 dieren op de bovenetage, bruin, 65 weken leeftijd. Uitval normaliter rond 8-12 per dag. 30-11: 8 dode dieren, 01-12 bij ochtendronde 40 dood (ook stroomstoring geweest). Aan de hand van deze uitval is de dierenarts gebeld, bij aankomst dierenarts ’s middags nogmaals 30 dood en veel zieke dieren in stal.
Algemene indruk/koppelbeoordeling
Bij aankomst van het NVWA-specialistenteam nogmaals circa 30 dood en circa 600 dieren ziek. Zieke dieren geconcentreerd in middelste gangpaden en daarvan middelste compartimenten (centraal in stal dus). Zieke dieren sloom, niet alert, ineengedoken, voelen warm aan en hebben volle waterige kroppen. Overigens vrijwel alle zieke dieren zaten bij drinknippels voor legnesten in systeem. Geen dikke koppen, geen neurologische verschijnselen. Wel bij een aantal hennen heel duidelijk sinusuitpuiling bij iedere ademhaling te zien. Voeropname en legpercentage niet afwijkend. Wel op dag van melding veel zwakschalige en ook bleke eieren.
Sectiegegevens
Sectie op zieke (geëuthanaseerde) en recent gestorven dieren: acuut in productie gestoord met sterk doorbloedde follikels. Tevens puntbloedingen op buikvet, rondom nieren, binnenkant borstkap, kliermaag en hart. Milten allen reactief beeld maar niet vergroot. Aantal wel bleek en duidelijk genecrotiseerde plekken. Eén dier met forse bloeding vanuit de lever.GD heeft veel deskundigheid op het gebied van aviaire influenza. Heeft u vragen over vogelgriep? Neem contact op met een van onze experts.
Op zoek naar meer informatie over vogelgriep? Hiernaast vind je het veterinaire dossier van GD met dierziekte informatie, tips voor een goede bedrijfshygiëne én de dossiers over vogelgriep van AVINED, het ministerie van LNV en WBVR.
Als mogelijk vogelgriep heerst op een bedrijf komt in korte tijd veel op een veehouder en zijn of haar gezin af. Open dan de tijdlijn "Verdenking vogelgriep: wat nu?". In dit fictieve voorbeeld geven we aan de hand van een tijdlijn inzicht in wat er gebeurt bij een verdenking van vogelgriep.
Webinar 'Vogelgriep in Nederland: update en biosecurity-tips'
14 september 2022
Kees de Jong (AVINED), Nancy Beerens (WBVR), Wim Pelgrim (LNV) en Willem Dekkers (GD) nemen jullie mee in de actuele situatie van vogelgriep in Nederland, de verwachtingen voor komende winter, het belang van bioveiligheid met praktische tips en de stand van zaken rondom vaccinatie. Dit webinar werd georganiseerd door GD en AVINED in samenwerking met Wageningen Bioveterinary Research en ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.