Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Mond-en-klauwzeer (MKZ) komt voor bij runderen, varkens, schapen, geiten en overige evenhoevige dieren. MKZ is een meldingsplichtige en bestrijdingsplichtige ziekte volgens de Europese diergezondheidsverordening (Animal Health Regulation AHR). Sinds 21 april 2021 valt het voorkomen en bestrijden van dierziekten onder deze Europese verordening. Elke verdenking van de ziekte in Nederland dient te worden gemeld bij de NVWA. De laatste MKZ-uitbraken in Nederland dateren van 1986 en 2001. Sinds juni 2001 heeft Nederland weer officieel de MKZ-vrijstatus.

In dit dossier vind je alles wat je moet weten over mond-en-klauwzeer, van de symptomen tot de behandeling en de laatste updates. 

 

Nieuws en updates over mond-en-klauwzeer

Informatie over mond-en-klauwzeer en actuele documenten

Op zoek naar meer informatie over mond-en-klauwzeer? Hier vind je de meest recente kamerbrieven en andere relevante informatie.

 

'Het is echt een heel besmettelijk virus'

GD dierenarts en Europees rundveespecialist Emma Strous legt uit wat veehouders moeten weten over de recente uitbraak van mond- en klauwzeer (MKZ) in Duitsland en de mogelijke gevolgen voor Nederland. MKZ is een uiterst besmettelijke virusziekte die snel kan overslaan op veebedrijven via direct contact, transportmiddelen of bezoekers. Omdat het virus zich razendsnel verspreidt en melkvee, schapen, geiten en varkens zeer gevoelig zijn, zijn preventieve maatregelen zoals strikte hygiëne essentieel. De NVWA onderzoekt geïmporteerde dieren uit risicogebieden. Veehouders zien in deze video hoe ze hun bedrijf kunnen beschermen, wat de impact van een uitbraak is en waarom het belangrijk is om alert te blijven ondanks de afwezigheid van Nederlandse gevallen tot nu toe.

Handige links over mond-en-klauwzeer
Op zoek naar meer informatie over mond-en-klauwzeer? Hier vind je het veterinaire dossier van GD met dierziekte-informatie en andere relevante informatie.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.