Melkveehouder Hendrik Jan Visscher
Gezonde uiers, mede dankzij tankmelkuitslagen
Het hebben van inzicht in wat er op het melkveebedrijf speelt, is belangrijk voor de familie Visscher. “Dankzij tankmelkuitslagen weet je het snel als er iets speelt. Je kunt bijsturen en erger voorkomen. Ik was heel blij toen vijftien jaar geleden Mastitis Tankmelk werd geïntroduceerd. Daarvoor voeren we toch best blind en was het bij problemen moeilijker om het tij weer te keren”, aldus Hendrik Jan.
In Dalfsen runt hij met zijn vrouw en hun zoon een melkveehouderij. Op dit moment hebben ze 75 koeien en zo’n vijftig stuks jongvee. Het is een gesloten bedrijf, waar het melken gebeurt in een 2x8- melkstal. De koeien worden normaal gesproken twee keer per dag zo’n drie uur geweid. “Het is nu al tijden veel en veel te nat buiten, dus ze staan nog steeds op stal. Het rantsoen van vers gras is inmiddels op, dus de koeien krijgen weer een winterrantsoen. Daar doen ze het gelukkig goed op. Zo is er altijd wel wat. Hoe zorg je voor een goede diergezondheid, onder de omstandigheden die op je af komen? Het managen van een boerenbedrijf blijft een puzzel. Hopelijk kan er binnenkort gemaaid worden en kunnen de koeien daarna weer het weiland in”, zegt Hendrik Jan.
Gezonde uiers vormen de basis
Gezonde uiers staan aan de basis van een goede melkproductie op een bedrijf. Daarom hecht de familie Visscher veel belang aan een goede uiergezondheid. Ze melken graag schone koeien en dat is te zien aan de tankmelkuitslagen. Het aandeel omgevingsstreptokokken in de tankmelk zit nagenoeg altijd onder de norm en er worden geen S. uberis en S. dysgalactiae in grote aantallen aangetoond. Coliformen worden niet of in kleine aantallen aangetoond. “We maken de uiers schoon met één doek per koe en na het melken sprayen we de spenen.”
Snel ingrijpen als getallen aanleiding geven
Hendrik Jan: “Lang geleden speelden er problemen. Dan was er een hoog celgetal en zagen we veel koeien met mastitis. Je zoekt overal naar de oplossing, maar weet eigenlijk niet waar het probleem zit. Toen kwam GD met Mastitis Tankmelk en hebben we ons daarvoor aangemeld. Je ziet dan in de uitslag staan welke kiemen er op je bedrijf spelen. Die uitslagen bespreken we met onze dierenarts. Is er reden tot ingrijpen, dan doen we dat. Zo hadden we eind 2023 een hoog aantal S. aureus-kiemen. Er waren waarschijnlijk enkele koeien met een subklinische infectie. Die zijn door de dierenarts behandeld en de uitslag erna stond alles weer in de groene cijfers.”
Andere boxbedekking
De boxen waren tijdelijk vuiler en toen hebben ze er iets aan gedaan. Ze hebben diepstrooiselboxen gevuld met een kalk/stro-mengsel. “We mengen nu zelf en hebben andere kalk gekozen. De kalk die we hadden was zout, dat trekt vocht aan en daardoor waren de boxen snel vies. Nu mengen we 500 kilogram stro met 500 kilogram kalk. Dit geeft een mooie bedding en we strooien eens per week in”, legt Hendrik Jan uit.
Alles hangt met elkaar samen
Ze houden op het bedrijf dus graag een vinger aan de pols, meten is tenslotte weten. “We nemen ook deel aan de Mineralencheck. Die uitslagen bespreken we met de voeradviseur. Soms is het nodig om aanpassingen te doen. Zo voeren we nu andere mineralen bij en om de klauwgezondheid te verbeteren ook biotine. We zijn ermee bezig om Mortellaro zoveel als mogelijk uit de stal te krijgen. We hebben een bekapbox en als we een kreupele koe zien, behandelen we snel. Uiteindelijk moeten alle puzzelstukjes in elkaar vallen. Dan heb je gezonde dieren met een goede productie en werk je zelf fijn. Voor ons is inzicht daarbij heel belangrijk. Als je pas ingrijpt op het moment dat de melkproductie daalt, ben je vaak te laat”, besluit Hendrik Jan.
Gezonde uiers, meer melk
Gezonde uiers zijn de basis van een gezond melkveebedrijf. Minder uierontsteking betekent immers fittere koeien, minder antibiotica, lagere kosten en meer melk. Wij helpen je graag om de uiergezondheid op je bedrijf te verbeteren en onder controle te houden. Met Mastitis Tankmelk krijg je in één oogopslag inzicht in de uiergezondheid van jouw hele koppel melkvee. Daarnaast bieden we verschillende losse onderzoeken aan.