Pathogenen
Pluimvee
Voor pluimvee zijn de resultaten opgenomen van de meest voorkomende pluimveepathogenen in de vlees- en legsector en betreft het zowel isolaten uit materiaal aangeboden voor pathologisch onderzoek bij GD als isolaten die actief door dierenartspraktijken zijn ingestuurd voor een MIC-bepaling, waardoor deze resultaten wel representatief zijn voor de Nederlandse pluimveehouderij.
Runder en varken
Van de runder- en varkenspathogenen worden de resultaten van de gevoeligheidsbepaling als percentages resistent (of intermediair) weergegeven. Van twee runder- en twee varkenspathogenen zijn de resultaten ook gepresenteerd als MIC-distributies, in tabelvorm. De resultaten van de pluimvee isolaten zijn uitsluitend weergegeven in MIC-tabellen. Daarnaast zijn voor deze bacteriesoorten tabellen opgenomen waarin de berekende percentages (on)gevoeligheden en ook de MIC50- en MIC90-waarden per antibioticum zijn weergegeven, voor 2017 en 2016. De MIC50 geeft de concentratie waarbij 50 procent van de isolaten wordt geremd, de MIC90 de concentratie waarbij 90 procent van de isolaten wordt geremd. Deze waarden geven snel inzicht in de verdeling van de meeste isolaten en zijn geschikt om verschuivingen in de MIC-verdeling waar te nemen. Ook verschuivingen in gevoeligheden die niet leiden tot een verandering van gevoelig naar intermediair-gevoelig of resistent zijn hierdoor waar te nemen. Alleen de MIC-verdelingen van antibiotica die voor de betreffende bacteriesoorten zijn opgenomen in de formularia worden nader besproken. Wanneer de aantallen isolaten van een bepaalde ziekteverwekker lager zijn dan twintig dienen de resultaten met zorgvuldigheid te worden geïnterpreteerd. Een daling of stijging in het percentage resistente isolaten is significant genoemd bij een P-waarde van <0,05.