- Home
- Klantverhaal
- Pluimvee
Klantverhalen
Verhalen uit de praktijk van pluimveehouders
Laat je inspireren en motiveren door collega-pluimveehouders uit het hele land. Zij vertellen hoe ze samen met ons werken om de diergezondheid van hun pluimvee op een zo hoog mogelijk niveau te houden. Om te zorgen voor gezonde dieren, een goede productie en veel werkplezier.
Vleeskuikenhouder KlaasTimmer kreeg te maken met de Enterococcus cecorum-bacterie. Kuikens liepen kreupel en er was meer uitval. Door bij opstart een welkomstcheck te doen, hygiënisch te werken en het koppel strak in de gaten te houden, draait hij weer zonder problemen.
Lees verder
We moeten ons best doen om onze dieren zo gezond mogelijk te houden, stelt pluimveehouder Jan Morsink uit Enter. Op diverse fronten onderneemt hij actie om het dierenwelzijn van zijn vleeskuikenouderdieren te waarborgen, zoals het installeren van een nieuwe, oplierbare voerlijn.
Lees verder
Chiel Gielen heeft een leghennenbedrijf in Biddinghuizen. Hij deed mee aan de pilot van GD en LNV, om de bioveiligheid op pluimveebedrijven te vergroten. "Deze vragenlijst en ook de hygiënescan helpen om aan bioveiligheid te blijven denken. Een stukje bewustwording dus."
Lees verder
Hoe weet je als pluimveehouder dat het goed gaat met je vleeskuikens? Daarvoor neem je regelmatig een kijkje in de stal of het koppel zich normaal gedraagt. De Ethometer, een camerasysteem dat in de stal hangt, kan deze taak mogelijk deels overnemen. Paul Grefte test het in zijn stallen.
Lees verder
Strenge hygiënenormen horen bij diergezondheid, hoewel je niet alles kunt voorkomen. “We hebben vroeger een besmetting met mycoplasma doorgemaakt. Daardoor hebben we angst gekregen voor ziektes. Angst is geen goede raadgever, maar maakt je wel extra voorzichtig en dat is goed.”
Lees verder
Pluimveehouder Erik Weel runt met zijn broer een vleeskuikenbedrijf. Ze streven naar een zo optimaal mogelijk resultaat, met zo min mogelijk diergezondheidsproblemen. ''We wilden weten hoe goed onze schoonmaak en desinfectie is gelukt, want dat zie je niet met het blote oog.''
Lees verder
Een hoge gezondheidsstatus is belangrijk en zorgt ervoor dat er topkwaliteit kan worden geleverd. “Door hygiënisch te werken, te zorgen dat er zo min mogelijk insleep van buiten is en de stallen goed te reinigen leggen we de basis voor gezonde vleeskuikens. Al heb je niet alles in de hand.”
Lees verder
De dieren zijn een stuk bewerkelijker dan ‘gewoon’ pluimvee en hebben de neiging om het gras snel te vertrappen. “Kalkoenen zijn heel ziektegevoelig voor darmziekten en luchtwegaandoeningen. Daar komt ook nog het gevaar van blackhead bij, waar we al eens mee te maken hadden.”
Lees verder
Bij WBVR houdt hij zich bezig met onderzoek naar uitbraken van aviaire influenza. “Deze kennis gebruiken we om besmetting en verspreiding van vogelgriep bij pluimvee tegen te gaan.” Sinds 2014 zien we bijna jaarlijks uitbraken van hoogpathogene vogelgriep bij pluimvee”.
Lees verder