Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

diergezondheid volgens Jan Morsink

We moeten ons best doen om onze dieren zo gezond mogelijk te houden, stelt pluimveehouder Jan Morsink uit Enter. Op diverse fronten onderneemt hij actie om het dierenwelzijn van zijn vleeskuikenouderdieren te waarborgen, zoals het installeren van een nieuwe, oplierbare voerlijn. Eén van de vier stallen van Jan Morsink is net grondig verbouwd. Het dak is beter geïsoleerd en er zijn nieuwe LED-lampen opgehangen die aangenamer zijn voor de kippen. De grootste verandering is de nieuwe voerlijn.

 

“Voorheen stond de voerlijn vast op de grond. Als de kippen naar het nest wilden of terug, moesten ze over drie voerlijnen op de beun heen klauteren. De nieuwe voerlijn kunnen we oplieren, waardoor er geen obstakels meer zijn voor de kippen.”

 

Dat brengt rust in de stal en de kippen leggen minder grondeieren, omdat ze makkelijker naar het nest kunnen.

Minder stress

De nieuwe manier van voeren geeft veel rust, stelt Morsink. “Eerder werd er gevoerd vanuit de voergang voorin de stal. Nu staan de twee voerbunkers in het midden van de stal en gaat het voer van daaruit het voercircuit rond. Dat duurt zo’n 2,5 minuut. Met het oude systeem duurde het wel 8 à 9 minuten. Doordat het sneller gaat, is er minder stress. Bovendien doen we het licht uit tijdens het voeren, zodat de kippen stil blijven zitten. Als het voer rond is, gaat het licht weer aan en dan kunnen de kippen allemaal tegelijk eten.” De voerlijnen in twee van Morsinks andere stallen zijn al een paar jaar oplierbaar en hij merkt een positief effect op de diergezondheid en productie.

Nieuwe inzichten

De pluimveehouder werkt op meer fronten aan diergezondheid. “We geven onbeperkt water. Dat is een kwestie van spelen met de waterhoogte en druk, zodat de dieren niet knoeien. Dat gaat heel goed.” Ook doet de pluimveehouder mee met een proef om de tenen van hanen niet te knippen. Vorig jaar had hij al één stal met onbehandelde hanen, dit jaar twee. “Ook dat gaat prima bij ons. Eigenlijk wil je terug naar hoe de dieren geschapen zijn en dan zit die teen er gewoon aan. We moeten niet vasthouden aan dingen omdat we denken dat het zo hoort. Soms blijken andere inzichten heel goed te zijn. Zo doen we, in de juiste proporties, ons best op het gebied van diergezondheid.”

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.