Economie

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
Na het wegvallen van het melkquoteringssysteem veranderde de financiële schade die mastitis op een  bedrijf veroorzaakt. Naast faalkosten wordt er nu ook vaker gekeken naar preventiekosten. Dierenartsen kunnen veehouders ondersteunen bij het vinden van de juiste balans.

Er zijn veel studies gedaan naar de schade die mastitis veroorzaakt. De focus van deze studies lag vooral op de kosten van de behandeling, productiederving en het opruimen van mastitis koeien, ook wel de faalkosten genoemd. Een nieuwe studie (Van Soest et al. 2016) kijkt ook naar preventieve kosten: investeringen in materialen (zoals dipmiddelen en melkershandschoenen) en managementmaatregelen om mastitis te voorkomen.

Toename faalkosten mastitis

Na het wegvallen van het EU-melkquoteringssysteem in 2015 namen de faalkosten, veroorzaakt door klinische-en subklinische mastitis, toe. In een vrije markt telt elke geleverde liter melk mee in de totale melkgeldopbrengst van een bedrijf. Elke weggegooide liter melk van een met antibiotica behandelde koe kost een veehouder geld. De productiederving van koeien met een verhoogd celgetal en koeien die mastitis hebben gehad komt daar nog bij.

Kosten tussen bedrijven variëren sterk

De totale kosten (faal- en preventieve kosten) kunnen tussen melkveebedrijven sterk variëren (zie tabel 1). Dit geeft u als dierenarts ruimte om te adviseren met betrekking tot het vinden van de juiste balans tussen beide, en daarmee voor verbetering van het financiële eindresultaat van melkveebedrijven. 

Mastitiskosten (€)/ koe/jaar
Gemiddelde kosten
Laagste kosten
Hoogste kosten
Faalkosten
 120 72 262
Preventieve kosten
 120 48 176
Totale kosten
 240 120 438

Tabel 1: Faal- en preventieve kosten van mastitis op Nederlandse melkveehouderijen, JDS 2016. (Bron: van Soest et al.)

Minimaliseren van faalkosten

Als u per melkveebedrijf, door middel van individueel- of tankmelkonderzoek, inzichtelijk heeft welke verwekker(s) op het bedrijf verantwoordelijk zijn voor de uiergezondheidsproblemen, kunt u adviseren hoe de veehouder de faalkosten kan minimaliseren.
 
Kent u de hoofdveroorzaker(s) van de klinische- en subklinische mastitis, dan kunt u daarbij de meest effectieve preventieve maatregelen (die de veehouder wil interpreteren) zoeken. Op die manier kan een goede balans tussen preventieve- en faalkosten van mastitis op het melkveebedrijf worden gewaarborgd.

Als u daarna op regelmatige basis de resultaten van de gegeven adviezen opvolgt, kunt u indien nodig tijdig bijsturen. Zo blijven de totale uiergezondheidskosten per koe zo laag mogelijk.

Klik hier voor het onderzoeksrapport van Van Soest et al.

Reken de schade op uw bedrijf uit

De Universiteit Utrecht heeft een handig rekenmodel waarmee u voor uw bedrijf de economische schade van mastitis (klinisch en subklinisch) kunt uitrekenen. In het model vult u een aantal kengetallen in over de mastitissituatie op het bedrijf, aangevuld met kosten voor de behandeling van mastitis. Informatie voor veel invoerposten is te vinden via de MPR-uitslag, ook geeft het rekenmodel een suggestie gebaseerd op een Nederlands gemiddelde.  

Naar het rekenmodel

Krijg grip op mastitis

De kosten van voortijdige afvoer van koeien en de vervangingskosten zijn aanzienlijk. Van de koeien die voortijdig het bedrijf verlaten heeft zo’n 20 procent als reden een aantasting van de uiergezondheid. Des te meer reden om mastitis op uw bedrijf te voorkomen. Tankmelkonderzoek geeft u duidelijk inzicht op koppelniveau en verhoogt daarmee de kans op een lager tankcelgetal, minder klinische mastitis, lagere afvoer door uiergezondheid en meer werkplezier. Lees hier meer over Mastitis Tankmelk

 

Terug naar het hoofdstuk controle

Geef mastitis geen kans!

Met Mastitis Tankmelk krijg je:

  • inzicht in de mastitiskiemen op jouw bedrijf
  • inzicht in de antibioticagevoeligheid van deze mastitiskiemen
Vertel me meer! 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.