Een goede uiergezondheid levert geld op. Zo scheelt elk geval van zichtbare mastitis dat u kunt voorkomen al gauw meer dan 400 euro. Naast zichtbare mastitis komt ook onzichtbare mastitis vaak voor, dat zich uit in een hoog celgetal. Hoe hoger het celgetal, hoe meer productieverlies. Dit kost meer dan vaak wordt gedacht.
Gemiddeld kost mastitis 458 euro per geval. In de eerste maanden na afkalven kan dat zelfs oplopen tot meer dan 900 euro. Deze bedragen komen uit het mastitismodel van Heikkila (et al. 2012), waarin vooral de kosten voor productieverlies en het risico op afvoer een grote impact hebben. De bedragen zijn hoger dan de bedragen waar in Nederland vaak mee gerekend wordt. Door de hogere melkproductie per koe en het wegvallen van de melkquotering kost elke niet-geleverde liter melk u geld. Naast de hoogte van de melkproductie heeft de hoogte van de melkprijs, het moment in lactatie dat de masitis optreedt, de ernst van de mastitis en het risico op afvoer direct gevolgen voor de hoogte van de uiteindelijke schade.
Investeren in het verlagen van deze kostenpost is dus interessant. Mastitis Tankmelk kan u hierbij helpen, u krijgt hiermee op koppelniveau inzicht in de uiergezondheid. De tankmelk wordt automatisch onderzocht op de belangrijkste mastitisverwekkers en hun gevoeligheid voor antibiotica. Zo weet u precies welke injector werkt op uw bedrijf.
Reken de schade op uw bedrijf uit
De Universiteit Utrecht heeft een handig rekenmodel waarmee u voor uw bedrijf de economische schade van mastitis (klinisch en subklinisch) kunt uitrekenen. In het model vult u een aantal kengetallen in over de mastitissituatie op het bedrijf, aangevuld met kosten voor de behandeling van mastitis. Informatie voor veel invoerposten is te vinden via de MPR-uitslag, ook geeft het rekenmodel een suggestie gebaseerd op een Nederlands gemiddelde.
Naar het rekenmodel
Investeren in het verlagen van deze kostenpost is dus interessant. Mastitis Tankmelk kan u hierbij helpen, u krijgt hiermee op koppelniveau inzicht in de uiergezondheid. De tankmelk wordt automatisch onderzocht op de belangrijkste mastitisverwekkers en hun gevoeligheid voor antibiotica. Zo weet u precies welke injector werkt op uw bedrijf. Meer informatie over Mastitis Tankmelk
Meer informatie over uiergezondheid