Poothygiëne

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Poothygiëne

Een zeer belangrijke factor in de preventie van Mortellaro is de poothygiëne. Mest en koeien met chronische Mortellaro zijn het grootste reservoir van de bacterie die Mortellaro verzoorzaakt; de Treponema bacterie. Het is daarom belangrijk verspreiding hiervan zoveel mogelijk te voorkomen. Hygiëne van het onderbeen en de voet is hierbij van cruciaal belang.

Risicofactoren infectieuze en niet-infectieuze aandoeningen

Klauwaandoeningen zijn te onderscheiden in infectieuze en niet-infectieuze aandoeningen. Bij de infectieuze aandoeningen gaat het eigenlijk altijd om problemen met de huid (die geïnfecteerd raakt met bacteriën) en niet zozeer met de klauw zelf. Hierbij spelen vooral een verlaagde weerstand, het rantsoen en een verhoogde infectiedruk een rol.

Bij de niet-infectieuze klauwaandoeningen spelen zaken zoals het rantsoen, de belasting (staan, draaien), huisvesting en kwaliteit van de klauwen een rol. Meer informatie over risicofactoren van klauwaandoeningen

Invloed poothygiëne op Mortellaro 

De belangrijkste infectieuze klauwaandoening is Digitale dermatitis (DD) ook wel Mortellaro genoemd. Een zeer belangrijke factor in de preventie van Mortellaro is de poothygiëne. Zo toonde één van de laatste GD onderzoeken op dat gebied aan dat het gebruik van een aparte handschuif tussen twee groepen dieren, resulteerde in een significant kleinere kans op Mortellaro. Dit komt mede doordat mest en koeien met chronische Mortellaro het grootste reservoir zijn van de bacterie die Mortellaro verzoorzaakt; de Treponema bacterie. Het is daarom belangrijk verspreiding hiervan zoveel mogelijk te voorkomen. Hygiëne van het onderbeen en de voet is hierbij van cruciaal belang. 

Hoe is het met de hygiëne in uw stal gesteld?

Met behulp van de hygiënescorekaart kunt u uw koeien scoren. Voor een goede hygiëne moet de koppelscore rond 1 en 2 zijn. Een lagere score (3 of 4) laat zien dat er in de omgeving van de koe nog wat te verbeteren valt.

Aandachtspunten bij het verbeteren van de poothygiëne:

  • Bezettingsgraad van de ligboxen
  • Hygiëne van de stal (schone, droge roosters)
  • Breedte van de looppaden (advies tenminste vier meter achter voerhek en drie meter bij weerszijden ligboxen)
  • Gebruik van de mestschuif en reiniging van paden waar mestschuif niet komt
  • Mestconsistentie (linkje naar mestconsistentiekaart)
  • Reiniging wachtruimte; regelmatig roosterschuiven en vooral droge roosters 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.