Eerste resultaten onderzoek blauwtong

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Eerste resultaten onderzoek blauwtong

1-8-2024: 

Op de door Royal GD onderzochte schapenbedrijven en melkveebedrijven is een ander klinisch beeld te zien dan tijdens de epidemie in 2023. Dit blijkt uit de eerste bevindingen van GD in een onderzoek naar het verloop van BTV-3-infecties en de effecten op de gezondheid van gevaccineerde schapen en runderen. GD voert dit onderzoek uit in opdracht van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN).

Om de besmettingen met BTV-3 op gevaccineerde bedrijven beter te kunnen begrijpen, volgt GD acht schapenbedrijven en twee rundveebedrijven waar is gevaccineerd en recent BTV-3 is aangetoond. Het onderzoek is gestart in juni 2024 en loopt nog tot in augustus. GD deelt de eerste bevindingen. 

Wat zien we op de acht schapenbedrijven?

Op de acht schapenbedrijven wordt een ander klinisch beeld waargenomen dan tijdens de blauwtongepidemie in 2023. Het verloop van de infectie wisselt echter sterk per bedrijf. Op de bedrijven loopt het aantal zieke dieren snel op, soms tot meer dan de helft binnen twee weken tijd. Kreupelheid is veruit het meest geziene verschijnsel. De karakteristieke beschadigingen in de bek worden nauwelijks gezien. Opvallend is dat in de geobserveerde koppels de meeste dieren ondanks ziekte de eetlust behouden en doorgaans na enkele dagen in gezondheid lijken te verbeteren. De snelheid van herstel hangt af van de ernst van het ziektebeeld. In 2023 overleefde ongeveer 25 procent van de dieren een infectie; een kleine minderheid herstelde goed na gemiddeld 19 dagen ziekte. Vorig jaar was de sterfte gemiddeld 4,5 procent in geïnfecteerde koppels binnen de eerste week na infectie. De sterftepercentages op de door GD onderzochte schapenbedrijven liggen tot nu toe aanzienlijk lager.

Op de bedrijven die we volgen speelt meer dan alleen blauwtong. Er zijn ook ernstige infecties met haemonchose (rode lebmaagwormziekte) vastgesteld, bij zowel jonge als volwassen dieren. Dieren met haemonchose kunnen symptomen vertonen die vergelijkbaar zijn met die van blauwtong. GD ontvangt momenteel ook veel signalen over haemonchose via de Veekijker en de sectiezaal, en adviseert houders alert te zijn op deze parasitaire aandoening.

Wat zien we op de twee rundveebedrijven?

Het beeld op beide melkveebedrijven is overeenkomstig; een forse melkproductiedaling en koorts zijn de belangrijkste verschijnselen. Daarnaast worden rode neuzen, speekselen en neusuitvloeiing gezien. Het algemene beeld is dat de verschijnselen milder zijn dan vorig jaar. Er zijn vooralsnog weinig ernstig zieke dieren waargenomen en de heftige kreupelheid, zoals we vorig jaar zagen, is op deze bedrijven nog niet gezien. Tijdens de epidemie in 2023 waren de runderen gemiddeld 22 dagen ziek en werden zeer veel kreupele dieren waargenomen met hevige rode gezwollen kroonranden, daarnaast werden laesies op de neus, in de bek en op de uierwaargenomen. Op de bezochte rundveebedrijven in 2024 knappen de dieren relatief snel weer op, maar we zien ook dat er steeds weer nieuwe dieren besmet raken.

Deel je ervaring

Om goed zicht te krijgen op het verloop van de epidemie vragen wij dierhouders uit heel Nederland die verschijnselen van blauwtong bij hun schapen, runderen of geiten zien, om een enquête in te vullen. Door jouw ervaringen te delen help je mee inzichtelijk te krijgen wat de ernst is van de huidige epidemie en hoe infecties zich voordoen ten opzichte van vorig jaar. De ingevulde gegevens worden geanonimiseerd geanalyseerd. Uiteraard ontvangen deelnemers een terugkoppeling van de resultaten na afronding van de analyses. Ga naar de enquête 

Vermoed je ziekte door blauwtong, dan ben je verplicht dit te melden bij de NVWA (045 - 546 31 88). Jouw melding helpt de verspreiding van het virus in kaart te brengen. Op de website van de NVWA staat een kaart met de huidige stand van zaken

Sterftecijfers

Om een uitspraak te kunnen doen over de ernst van de huidige epidemie, onderzoeken we momenteel de sterftecijfers op schapenbedrijven in heel Nederland. Daarbij wordt gekeken naar de verschillen tussen de actuele sterfte, sterfte tijdens de blauwtongepidemie in 2023 en die tijdens blauwtongvrije jaren. Daarnaast analyseren we het verschil in sterfte tussen geïnfecteerde en niet-geïnfecteerde bedrijven. 

Webinar blauwtong op 8 augustus

Graag informeren we je meer over de blauwtongsituatie tijdens een webinar. Wat zien we? Wat weten we? Welke vragen zijn er nog? René van den Brom, Europees specialist kleine herkauwers en Katrien van den Brink, rundveedierenarts vertellen hier meer over. Piet van Rijn, onderzoeker van WBVR geeft een toelichting op de huidige vaccinatie. Hoe zijn deze tot stand gekomen? En wat konden we ervan verwachten? Het webinar is op 8 augustus om 13.00 uur. 

Meld je aan

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.