Onderzoek naar verloop van de effecten van BTV-3 infecties in 2024 op de gezondheid van schapen en runderen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Onderzoek naar verloop van de effecten van BTV-3 infecties in 2024 op de gezondheid van schapen en runderen

16-7-2024: 

Na het aflopen van de blauwtonguitbraak in de winter van 2023, zijn er sinds deze maand weer verdenkingen gemeld, waarvan bij een aantal al is vastgesteld dat het om BTV-3 gaat. Meerdere van deze bedrijven hebben hun dieren de afgelopen maanden laten vaccineren tegen BTV-3. Uit de eerste bezoeken, die medewerkers van GD gezamenlijk met de NVWA hebben uitgevoerd, blijkt een wisselend beeld: het aantal dieren dat ziek is wisselt en de ernst van de klinische verschijnselen varieert. Er is nog veel onduidelijk over het verloop van een BTV-3-infectie in 2024 in een situatie waarin meerdere vaccins worden ingezet en er is behoefte om hier meer inzicht in te krijgen. LVVN heeft daarom GD verzocht nader onderzoek uit te voeren. 

Het doel van dit onderzoek is om meer inzicht te krijgen in het verloop van de effecten van BTV-3-infecties op de gezondheid van gevaccineerde schapen en runderen. In dit onderzoek worden acht schapenbedrijven en twee rundveebedrijven waar gevaccineerd is en blauwtong is aangetoond gevolgd. GD dierenartsen leggen de aankomende weken tijdens meerdere fysieke en telefonische contactmomenten klinische verschijnselen, sterfte en de vaccinatiegeschiedenis van de bedrijven vast. Hiermee wordt een beeld verkregen van het verloop van de verschijnselen en mate van sterfte en wordt nagegaan of de diergezondheidssituatie op bedrijven verbetert of verslechtert. Zodra het onderzoek is afgerond worden de resultaten richting LVVN en via de communicatiekanalen van GD gedeeld. 

Meer informatie over blauwtong

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.