- Home
- Diergezondheid
- Management
- klauwgezondheid - new
- klauwgezondheid gestructureerd aanpakken
Klauwgezondheid gestructureerd aanpakken
Koeien met een goede klauwgezondheid vreten beter, produceren meer en worden sneller drachtig. Daarom is het belangrijk om de klauwgezondheid op het bedrijf te optimaliseren. Helaas krijgt bijna iedere veehouder wel een keer te maken met klauwproblemen. We helpen je graag op weg naar een goede klauwgezondheid.
In zeven stappen naar betere klauwen
Met een consequente en gestructureerde aanpak krijg je grip op klauwgezondheid op jouw melkveebedrijf. Hiervoor hebben wij het 7-punten klauwenplan ontwikkeld.
1. Zorg voor een schone, droge stalvloer en comfortabele ligboxen.
Een belangrijke stap om de klauwgezondheid op uw bedrijf te verbeteren is het zorgen voor een schone en droge stalvloer en voor comfortabele ligboxen. Droge (harde) klauwen zijn namelijk belangrijk voor een goede klauwgezondheid.
Goed ventileren houdt de stalvloer in de loopgangen droog en de stal fris en zorgt voor een relatief lage luchtvochtigheid en actieve koeien. Voorkom te grote luchtverplaatsingen en tocht in de stal, deze maken koeien extra gevoelig voor infecties. Bacteriën kunnen moeilijk overleven in schone, droge ligboxen en roosters. Zorg ook voor de juiste ligboxmaten, zo bevuilen koeien de boxen minder.
Vuistregels voor een comfortabele ligbox vind je in ons e-book. Meer informatie over de stalinrichting van melkvee vind je hier
2. Controleer de klauwen van alle koeien voor het droogzetten, herhaal dit 2-3 maanden na afkalven (registreer dit).
Systematisch preventieve klauwverzorging geeft op den duur minder (ernstige) klauwproblemen en een kleinere kans op kreupelheid. Bijvoorbeeld door elk half jaar uw hele koppel te bekappen. Of door strategische klauwverzorging toe te passen bij dieren die een verhoogd risico vormen, zoals aan het begin van de droogstand en tachtig tot honderd dagen na afkalven.
De meeste klauwaandoeningen doen zich binnen de eerste maanden na afkalven voor. Een preventieve strategie past beter om problemen in deze kwetsbare periode voor te zijn, snel op te sporen en te kunnen behandelen.
Strategisch klauwverzorgen betekent het maandelijks klauwverzorgen van koeien:
- aan het begin van de droogstand;
- twee tot drie maanden na het afkalven;
- die extra aandacht nodig hebben vanwege (sub-)acute kreupelheid
Zweeds onderzoek toont aan dat strategisch klauwverzorgen op de lange termijn betere resultaten oplevert om klauwproblemen op koppelniveau te verminderen. Door klauwgezondheid te registreren (bijvoorbeeld via Digiklauw) wordt inzichtelijk gemaakt welke klauwaandoeningen er spelen en in welke mate deze op het bedrijf aanwezig zijn. Op basis van de gegevens uit Digiklauw kan de bedrijfsadviseur samen met u een plan van aanpak opstellen. En beoordelen of de genomen maatregelen na verloop van tijd effect hebben gehad.
Klauwverzorger Johan Hardeman over strategisch klauwverzorgen
Johan Hardeman is klauwverzorger in Werkendam, in deze video vertelt hij wat strategisch klauwverzorgen voor hem betekent en hoe hij dit aanpakt.
3. Ontdek verminderde mobiliteit vroegtijdig en behandel klauwproblemen altijd zo snel mogelijk
Door goed in de gaten te houden hoe de koeien lopen, spoor je klauwproblemen vroegtijdig op. Ga bij licht verminderde mobiliteit op zoek naar de oorzaak en behandel deze direct. Zo zijn ernstige en vaak onomkeerbare klauwproblemen te voorkomen.
Mobiliteit scoren
De mobiliteitsscore beoordeelt de beweging van koeien op een gestandaardiseerde manier, variërend van score 0 (perfecte mobiliteit) tot score 3 (ernstig verminderde mobiliteit). Het omvat onder andere observaties zoals paslengte, pasritme en belasting van de poten. Deze evaluatie stelt veehouders, klauwverzorgers en dierenartsen in staat om klauwproblemen vroegtijdig te ontdekken en gerichte acties te ondernemen.
Vroeg ontdekken, direct effectief behandelen
Het vroegtijdig ontdekken van koeien met een verminderde mobiliteit is een essentieel onderdeel voor een goede klauwgezondheid bij melkvee. Door de mobiliteit van koeien regelmatig en nauwkeurig te scoren, kun je vroegtijdig klauwproblemen opsporen. Met behulp van een gevoelige aanpak bij het scoren kunnen we zelfs subtiele veranderingen in de mobiliteit van koeien opmerken. Hierdoor kun je vroege klauwproblemen, zoals zoolbloedingen en beginnende letsels van Mortellaro, ontdekken en behandelen voordat ze verergeren. Door vroegtijdig in te grijpen, verbeteren we het welzijn van de koeien en kunnen we ook het aantal gevallen van kreupelheid op de lange termijn verminderen.
Het is aan te raden om van koeien met een verminderde mobiliteit diezelfde dag, of binnen 24 uur de klauwen te inspecteren en indien nodig te behandelen. Hiervoor werk je nauw samen met de klauwverzorger of de dierenarts die de behandeling uitvoert om ervoor te zorgen dat de juiste dieren tijdig worden behandeld.
Klauwverzorging
Voor een goede klauwgezondheid is het gewenst dat koeien minimaal twee keer per jaar door een professionele klauwverzorger worden beoordeeld en zo nodig bekapt worden. Het vastleggen van klauwafwijkingen tijdens het verzorgen is een onmisbare ondersteuning. Op basis hiervan worden problemen hopelijk tijdig onderkend en aanvullende preventieve maatregelen genomen, voordat nieuwe schade ontstaat.
Bij het verzorgen wordt los en overtollig hoorn verwijderd en worden infecties als de ziekte van Mortellaro behandeld. Als er geen open wondjes zijn en ook geen Mortellaro wordt aangetroffen, is het van belang om zeven tot tien dagen na het verzorgen bijvoorbeeld een voetbad of een rugspuit met desinfectans te gebruiken. Vlak na het verzorgen komen de ontsmettingsmiddelen namelijk beter in de tussenklauwspleet en het bal-hoorn-gebied. Hiermee wordt ook de kans op het aanslaan van een nieuwe infectie verkleind. De beste momenten van klauwverzorging zijn het begin van de droogstand en tachtig tot honderd dagen na het afkalven.
Behandel koeien met huidbeschadiging als gevolg van Mortellaro direct individueel. Behandeling hiervan onder verband heeft de voorkeur. Verwijder na drie dagen het verband, en herhaal eventueel de behandeling.
Klauwontsmetting
Een doorloopvoetbad of klauwdesinfectie met behulp van een rugspuit (twee tot drie keer per week) met een modern desinfectans heeft een genezende en preventieve werking op onder andere de ziekte van Mortellaro. Qua arbeid wordt een doorloopbad en desinfectie met de rugspuit gelijk ingeschat, maar gebruik van een rugspuit betekent dat:
- het desinfectans gerichter (onder de bijklauwtjes) kan worden aangebracht;
- het desinfectans niet is verontreinigd;
- er minder desinfectans verloren gaat (economischer en minder milieubelasting)
- Er minder belasting van de gezondheid van de veehouder is.
Registratie
Om inzicht te krijgen in de klauwproblemen en of het verloop min of meer “normaal” is, is een goede registratie van groot belang. Registratie van klauwaandoeningen kan een eenvoudig via Digiklauw. Dit kun je bijvoorbeeld doen op het moment van bekappen van meerdere dieren op dezelfde dag (informeer bij je klauwverzorger). Dit zorgt ook voor goede informatie over nakomelingen van bepaalde stiergroepen, die door CRV wordt gebruikt voor de juiste stierkeuze, ter preventie van klauwproblemen bij de volgende generatie melkkoeien.