Kreupelheid bij koeien heeft een negatief effect op de voeropname, melkgift, vruchtbaarheid, levensduur en het welzijn van de koeien. Dit zorgt voor veel extra werk en frustratie van de veehouder. Alleen met een consequente en gestructureerde aanpak krijg je grip op klauwen op het melkveebedrijf. Hierbij zijn deze zeven punten van belang.
Download ons e-book!
Met het e-book 'In zeven stappen naar betere klauwen' helpen we je graag op weg om de klauwgezondheid op het melkveebedrijf te verbeteren.
Heb je vragen over klauwgezondheid?
Arne Vanhoudt en Menno Holzhauer staan voor je klaar. Arne Vanhoudt is Europees specialist rundveegezondheidszorg en werkt bij Veekijker-team van GD. Hij promoveerde in 2023 op zijn onderzoek over Mortellaro bij melkvee. Menno Holzhauer is Europees specialist rundveegezondheidszorg en internationale expert op het gebied van klauwgezondheid. Al bijna 25 jaar heeft hij voor GD vele melkveebedrijven mogen adviseren bij klauwproblemen.
Heb je een vraag over klauwgezondheid? Kijk van tussen de veelgestelde vragen hieronder of dien hem in via de knop.
Veelgestelde vragen over klauwgezondheid
Klauwaandoeningen zijn te onderscheiden in infectieuze en niet-infectieuze aandoeningen. Als u weet met welke klauwaandoening u te maken heeft, kunt u deze gerichter aanpakken. Bij de infectieuze aandoeningen gaat het eigenlijk altijd om problemen met de huid (die geïnfecteerd raakt met bacteriën) en niet zozeer met de klauw zelf. Hierbij spelen vooral een verlaagde weerstand, het rantsoen en een verhoogde infectiedruk een rol. Bij de niet-infectieuze klauwaandoeningen spelen zaken zoals het rantsoen, de belasting (staan, draaien), huisvesting en kwaliteit van de klauwen een rol.
Kreupelheid veroorzaakt grote schade op melkveebedrijven. Deze schade is op te splitsen in directe economische schade (kosten behandeling en niet leveren van melk van zieke of behandelde koeien) en indirecte schade (lagere melkproductie, verminderde vruchtbaarheid en vervroegde afvoer). Deze schade kan variëren van 100 tot 300 euro of meer per kreupele koe. De verschillen in schade tussen bedrijven met veel en met weinig klauwproblemen zijn opmerkelijk groot. De schade op bedrijven met de minste problemen (minder dan vijf procent kreupele koeien op jaarbasis) bedraagt ongeveer 10 euro per gemiddeld aanwezige koe. De schade op een gemiddeld bedrijf bedraagt ruim 81 euro per gemiddeld aanwezige koe (onderzoek WUR). Verbetering van de klauwgezondheid kan dus flink geld opleveren. Een goede klauwgezondheid draagt ook bij aan het dierwelzijn en aan het arbeidsgemak op het bedrijf.
Met tankmelkonderzoek Klauwgezondheid Tankmelk wordt de tankmelk van jouw bedrijf vier keer per jaar automatisch onderzocht op biotine, zink en mangaan. Daarnaast krijg je inzicht in de infectiedruk van Mortellaro.
Om goed inzicht te krijgen in de situatie van de koppel wordt de tankmelk vier keer per jaar onderzocht. Naar aanleiding van de uitslag kunt je met jouw bedrijfsadviseur overleggen of aanpassing van het rantsoen voor uw bedrijf zinvol is en welke gerichte actie u kunt ondernemen om Mortellaro op jouw bedrijf aan te pakken. Door gericht actie te ondernemen, werk je aan gezonde en sterke klauwen.