Manage de lichaamsconditie van de koeien en voorkom te veel conditieverval na het afkalven

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Om klauwproblemen door een te magere lichaamsconditie zoveel mogelijk te voorkomen is een conditiescore van 3-3.5 voor afkalven aangeraden. Magere koeien (BCS< 2.5) hebben een grotere kans om kreupel te worden door het dunner worden van het vetkussen in de klauw. Koeien met een negatieve energiebalans verbruiken ook dit vet dat opgeslagen zit in de klauw. Het vetkussen zorgt voor bescherming en verdeling van het gewicht van de koe over de klauw en het stimuleert indirect de nieuwe aanmaak van klauwzool en hoorn. Wanneer deze bescherming vermindert, kunnen er gemakkelijk klauwproblemen  ontstaan. Andersom worden kreupele koeien door onvoldoende voeropname mager en hebben meer (onnodig) energieverbruik.

Een kleiner conditieverval na afkalven helpt ook om allerlei andere gezondheidsproblemen zoalste voorkomen. Onderzoek in het afgelopen decennium aan de Cornell Universiteit heeft aangetoond dat het voorkomen van zoolzweren en wittelijn-aandoeningen significant is geassocieerd met de dikte van het digitale kussen in de klauwschoen. Onderzoek in het Verenigd Koninkrijk heeft de effecten van de afname van de body condition (BC) gekwantificeerd. De conclusie van het onderzoek was dat 8 procent van alle kreupelheidsproblemen voorkomen hadden kunnen worden door het verlies van lichaamsconditie te beperken tot minder dan 0.5 punt (BCS schaal 1- 5 punten).

Ander onderzoek heeft aangetoond dat koeien met een score ≤ 2 aan het begin van de droogstandsperiode meer kans hadden om voor kreupelheid te worden behandeld in de volgende vier maanden in vergelijking met koeien met een BCS > 2. Reductie van meer dan 0,5 -1 punt in body condition is meestal het gevolg van onvoldoende droge stof opname in vergelijking tot de benodigde energiebehoefte voor melkproductie aan het begin van de lactatie.

Een optimale BCS tussen 3-3,5 tijdens de droogstand en een maximaal verlies van 0,5-1 punt body condition na afkalven is een goede maat om de klauwgezondheid op een bedrijf te optimaliseren. Daarbij geldt hoe minder body condition-verlies hoe beter. De conditie van koeien beoordeelt u eenvoudig met de conditiescorekaart.

Download de conditiescorekaart

Meer informatie over de relatie tussen klauwaandoeningen, lichaamsconditie en melkproductie

Stuur gericht bij met Klauwgezondheid Tankmelk

Krijg inzicht in:

  de infectiedruk van Mortellaro
  de relatie voeding en
    klauwgezondheid 

Meer weten?

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.