28-2-2025:
Blauwtong kan je veestapel ernstig treffen en met veel impact, zoals langdurig verlaagde melkproductie, zieke dieren en veel klauwproblemen. Ook in 2025 worden er weer nieuwe uitbraken van BTV-3 verwacht. Royal GD biedt een innovatieve blauwtong (BTV) tankmelktest aan waarmee je eenvoudig inzicht krijgt in de mate van besmetting op je bedrijf. Deze test geeft een uitslag in vijf categorieën, zodat je precies weet hoe jouw koppel ervoor staat. Dit kan je helpen bij het bepalen van de vaccinatiestrategie op je bedrijf in 2025. Voor deze test is geen bloedonderzoek nodig.
Waarom kiezen voor de BTV-tankmelktest?
- Inzicht in de mate van besmetting van je veestapel: Ontdek snel hoeveel van je melkkoppel antistoffen tegen blauwtong heeft.
- Gerichte maatregelen: Baseer je beslissingen op duidelijke testresultaten en overleg met je dierenarts over de beste vaccinatiestrategie.
- Geen bloedonderzoek nodig: Bespaar tijd en moeite met deze efficiënte tankmelktest.
Wat betekenen de testresultaten?
Geen antistoffen aangetoond (<1%)
Je veestapel is niet in aanraking gekomen met blauwtongvirus.
Weinig antistoffen aangetoond (<25%)
Gemiddeld heeft minder dan 25 procent van de dieren antistoffen tegen het blauwtongvirus.
Antistoffen aangetoond (25-50%)
Gemiddeld heeft 25 tot 50 procent van de dieren antistoffen tegen het blauwtongvirus.
Veel antistoffen aangetoond (50-75%)
Gemiddeld heeft 50 tot 75 procent van de dieren antistoffen tegen het blauwtongvirus.
Zeer veel antistoffen aangetoond (>75%)
Gemiddeld heeft meer dan 75 procent van de dieren antistoffen tegen het blauwtongvirus. Veel dieren hebben de besmetting doorgemaakt.
Vraag de tankmelktest aan via je dierenarts
Wil je weten hoe je koppel ervoor staat? Vraag dan je dierenartsenpraktijk om een tankmelkmonster voor blauwtong te nemen en in te sturen. Overleg daarna samen met je dierenarts welke vaccinatiestappen je verder kunt ondernemen om je vee te beschermen tegen blauwtong, voordat de gevreesde knutten in 2025 weer actief worden. Voorlopige resultaten van deze tankmelktest laten zien dat vaccinaties weinig invloed hebben op de testuitkomst. Dit zegt niets over de mate van bescherming van deze vaccinaties.
Meer gedetailleerde informatie?
Wil je na de tankmelktest meer gedetailleerde informatie over de bescherming van individuele dieren? Vraag dan via GD individueel onderzoek via de MPR (melkproductieregistratie) aan. Hiermee krijg je inzicht in de aanwezigheid van antistoffen van elke koe afzonderlijk. Je krijgt zo een duidelijker beeld van de infectiestatus van verschillende diergroepen op je bedrijf. Overleg met je dierenarts voor de beste aanpak.
Blauwtong is een meldingsplichtige ziekte. Zijn er klinische verschijnselen, dan ben je wettelijk verplicht dit te melden aan de NVWA.