Nu ook BTV-antistoffen aantonen via MPR in individuele melkmonsters

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Nu ook BTV-antistoffen aantonen via MPR in individuele melkmonsters

12-11-2024: 

Wil je weten welke melkgevende dieren in je rundveekoppel al in aanraking zijn geweest met het blauwtongvirus (BTV)? Je kunt nu individuele melkmonsters gemakkelijk via de MPR laten onderzoeken op antistoffen tegen blauwtong.

Dit antistoffenonderzoek betreft een voordelige screeningstest waarmee je een inschatting kunt maken van hoeveel en welke dieren binnen de melkgevende koppel antistoffen hebben tegen BTV, ook als er geen klinische verschijnselen zijn gezien.

Alle BTV-serotypes

Deze ELISA-test toont antistoffen aan tegen alle BTV-serotypes. Na het doormaken van een BTV-infectie kan het ongeveer twee weken duren voordat antistoffen aantoonbaar zijn. De uitslag van de MPR onderzoeken geeft je als veehouder een indicatie van welke melkgevende dieren al in aanraking zijn geweest met het blauwtongvirus en antistoffen hebben. Ook na vaccinatie ontstaan antistoffen maar deze zijn echter niet altijd aantoonbaar met een ELISA test.

Wat kun je met de uitslag?

Er zijn verschillende situaties waarin het handig kan zijn om te weten of je dieren antistoffen tegen BTV hebben. Als je je dieren bijvoorbeeld niet gevaccineerd hebt en uit de testen blijkt dat de dieren geen antistoffen hebben, dan weet je dat vaccinatie zinvol is om de impact van een nieuwe BTV-3 infectie te voorkomen. En als bepaalde leeftijdsgroepen geen antistoffen hebben kun je gericht vaccineren of bepaalde managementmaatregelen toepassen.

Je kunt het koppelonderzoek via de MPR gemakkelijk zelf online aanvragen op de website van Royal GD. De test (10990 Blauwtong antistoffen ELISA (melk + cons.) kost € 8,95 per monster (tarief 2024, exclusief btw en basiskosten).

Blauwtong is een meldingsplichtige ziekte. Zijn er klinische verschijnselen, dan ben je wettelijk verplicht dit te melden aan de NVWA.

Dossierpagina blauwtong

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.