Verdenkingen blauwtong in 2024

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Verdenkingen blauwtong in 2024

11-7-2024: 

Sinds een aantal dagen ontvangt de Veekijker verschillende signalen van verdenkingen van blauwtong bij zowel schapen als runderen. Tegelijkertijd zijn meerdere verdenkingen gemeld bij de NVWA. Medewerkers van GD hebben samen met de NVWA verschillende blauwtongverdachte bedrijven bezocht. Momenteel zijn de meldingen afkomstig uit verschillende regio’s, maar voornamelijk uit Oost- en Zuid-Nederland. Tijdens de bezoeken zijn door deskundigen klinische verschijnselen van blauwtong vastgesteld en daarom zijn monsters voor nadere diagnostiek van zieke schapen en runderen afgenomen. Dat er in deze tijd van het jaar nieuwe besmettingen worden gezien, is in lijn met de verwachting die deskundigen vorig jaar hebben gegeven. Op dit moment wordt door WBVR onderzocht of de waargenomen verschijnselen op deze bedrijven inderdaad door blauwtongvirus worden veroorzaakt en zo ja, welk serotype het betreft. 

In een aantal gevallen betreft het ook bedrijven die reeds gevaccineerd hebben tegen blauwtong. Het kan voorkomen dat dieren die gevaccineerd zijn verschijnselen van blauwtong vertonen, vaccinatie beschermt immers niet tegen infectie, maar tegen ernstige klinische verschijnselen en sterfte. Op het moment dat veehouders of dierenartsen indicaties hebben dat er sprake is van bijwerkingen of verminderde werkzaamheid van het vaccin ten opzichte van wat men op basis van de bijsluiter mag verwachten, kunnen zij daar melding van maken bij het Centraal Bureau Diergeneesmiddelen

Blauwtong is een meldingsplichtige aandoening en elke verdenking dient bij de NVWA gemeld te worden

Houd voor de meest recente ontwikkelingen rondom blauwtong ons dossier blauwtong in de gaten.

Meer informatie over blauwtong

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.