Besnoitiose

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Besnoitiose

7-4-2023: 

In januari 2023 berichtte Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) dat het aantal met besnoitiose besmette runderen in België de afgelopen jaren flink is gestegen, als gevolg van import van besmette dieren. Omdat dieren met besnoitiose een ernstig risico vormen voor de Belgische rundveesector, werkt de sector volop aan een wettelijk kader waarbij beperkingen kunnen worden opgelegd aan besmette dieren. Op de site www.dgz.be/nieuws/besnoitioserundveesector-wettelijk-kader staat meer informatie over de situatie in België. 

Besmettingen met de parasiet Besnoitia besnoiti worden al sinds de 19e eeuw beschreven in Zuid-Europa. Sinds een aantal jaren is er een duidelijke opmars van deze ziekte binnen Zuid-Europa, maar ook in landen als Duitsland, Zwitserland, Hongarije, Kroatië, Ierland en België. Daarom wordt besnoitiose gezien als een Emerging Disease in Europa. 

Er zijn drie vormen van infectie met de parasiet: asymptomatische dragers, acute ziekte en chronische ziekte. Pathognomonisch bij besnoitiose is de vorming van cysten in de sclera. Het acute en chronische stadium van de ziekte geeft schade aan rundvee op het gebied van welzijn, vlees- en melkproductieverlies, vruchtbaarheidsproblemen en kan leiden tot sterfte bij ernstig aangetaste dieren. In een koppel kan tot 10 procent sterfte optreden. 

Besnoitiose is geen zoönose. In Nederland geldt geen specifieke wetgeving voor de melding of bestrijding van deze ziekte. De controlemaatregelen die worden geadviseerd op basis van wetenschappelijk onderzoek bestaan uit enerzijds de preventie van intrede door aanvoer van besmette runderen en anderzijds uit het correct handelen bij vaststelling van een besmetting. Bij dieren die worden geïmporteerd uit risicogebieden wordt geadviseerd ze in quarantaine te houden en te testen op besnoitiose. Bij het aantonen van besmette dieren, worden deze dieren in isolatie geplaatst en zo snel mogelijk afgevoerd. Klinische en serologische screening van de rest van de koppel is aangeraden (Alvarez-Garcia et al., 2013*).

Klik voor meer informatie over de klinische verschijnselen en diagnose van besnoitiose

* Álvarez-García, G., Frey, C. F., Mora, L. M. O., & Schares, G. (2013). A century of bovine besnoitiosis: an unknown disease re-emerging in Europe. Trends in Parasitology, 29(8), 407-415

 

Verder in het Veekijkernieuws

• Eerste infectie Epizootic Hemorrhagic Disease aangetoond
• Uiergezondheid op melkveebedrijven ontwikkelt zich ongunstig
• Nitraatvergiftiging
• Drie botulisme-uitbraken op rundveebedrijven


Download de pfd van het Veekijkernieuws maart 2023

Meer nieuws uit de Veekijker

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.