6-9-2022:
Vorig jaar maakten we het al bekend; vanaf 2022 gaat GD biogas afnemen van de Bio-HUB in Oxe, een nieuw gasinitiatief in Deventer. Inmiddels zijn de werkzaamheden bijna afgerond en hebben we de eerste tests uit kunnen voeren. We namen een kijkje bij Jan Willem Beekhof, een melkveehouder die dit mede mogelijk maakt.
Als je er een verrekijker bij pakt kun je de bedrijven vanuit het GD-gebouw met een beetje geluk zien liggen; de buurtschap Oxe ligt namelijk aan de overkant van de A1. Met honderd inwoners en acht agrarische bedrijven is het een hechte gemeenschap. In de opgerichte bv ‘Oxe geeft gas’ werken vijf melkveehouders uit de buurtschap samen met drie lokale leveranciers aan de productie van biogas.
Emissiearme dichte vloeren
Om tot biogas te komen, zijn er een aantal aanpassingen nodig op het bedrijf. Zo ook bij Jan Willem Beekhof. “Ik vergist de mest van mijn koeien en bij deze vergisting ontstaat biogas. Hiervoor willen we zoveel mogelijk mest ‘rapen’. Hier heb ik mijn stalinrichting op aangepast.” Als je rondkijkt in de stal zie je dat de stalvloeren dicht zijn. “Onze mestrobot rijdt de stal rond en schuift alle mest naar de mestput. Als de put vol is, gaat de mest richting de vergister. De vloeren zijn emissiearm, waardoor de stikstofuitstoot drastisch verminderd wordt.”
Door deze aanpassingen in de stal is het mogelijk de verste mest te verzamelen. “Hoe verser de mest, hoe meer biogas”, legt Jan Willem uit. Als de mest vanuit de stal in de vergister is gepompt blijft het daar ongeveer 40 dagen. “De mest wordt in deze silo door middel van een warmtepomp constant op 37 graden Celsius gehouden. En dan is het aan de bacteriën om hun gang te gaan; zij zetten het organische materiaal uit de mest om in biogas.”
Biogas verwerken
Als je vanuit het uitgestrekte land van Jan Willem rondkijkt zie je niet alleen bij hem, maar ook bij zijn buren, vergisters staan: een soort circustenten met een witte koepel. Die koepel is niet zonder doel. “Het biogas wordt tijdelijk opgevangen in een gasballon bovenop de vergister. Biogas heeft andere eigenschappen dan het gebruikelijke aardgas, dus het is belangrijk dat we het corrosieve zwavel verwijderen en het gas ontdoen van waterdamp. Dit gebeurt allemaal in het ‘biogasstraatje’ in de container naast de vergister en wordt continu gemonitord. Als de kwaliteit goed is, is het gas klaar om richting de afnemers te gaan.”
Het is een bijzonder gezicht. De 130 koeien van Jan Willem scharrelen rustig over het bedrijf en voorzien ons straks per jaar van 100.000 kuub biogas. Daar krijgen we het letterlijk én figuurlijk warm van. “Je kunt wel zeggen dat de cirkel rond is”, lacht Jan Willem.
Mestrobot
Vergister