“Wij krijgen straks warmte van onze boeren!”

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

“Wij krijgen straks warmte van onze boeren!”

20-12-2021: 

Royal GD gaat in de loop van 2022 biogas afnemen van de Bio-HUB in Oxe, het nieuwste biogasinitiatief in Deventer. Op 16 december ging de aanleg van de biogasleiding officieel van start. Kris Van Malderen, directeur operations bij GD: “Een mooi initiatief van onze klanten en achterban dat bijdraagt aan een duurzamere regio. Wij krijgen straks warmte van onze boeren!”

In de opgerichte bv ‘Oxe geeft gas’ werken vijf melkveehouders en drie lokale leveranciers door middel van een zogenaamde ‘Bio-HUB’ samen aan de productie van biogas op de boerderij. De melkveehouders vergisten rundveemest van hun eigen boerderij. Bij deze vergisting ontstaat biogas, een duurzaam alternatief voor aardgas. Het geproduceerde biogas wordt vanaf de boerderijen via een biogasleiding vervoerd naar afnemers in de regio. GD en sectorgenoot ForFarmers zijn de eerste afnemers.

Mooi en duurzaam initiatief
De melkveehouders zijn blij dat de aanleg voor de eerste twee afnemers van start is gegaan, maar er is zeker nog ruimte voor opschaling, dus zij hopen dat meer bedrijven interesse zullen tonen. “Biogas is een mooi en duurzaam alternatief!” aldus één van de melkveehouders. Het biogasinitiatief is een win-winsituatie voor zowel producenten, afnemers, als de regio. Door over te stappen op biogas, draagt GD niet alleen bij aan de klimaatdoelen, maar verduurzaamt eveneens de eigen organisatie.

Steun van meerdere partijen
Het college van wethouders van de gemeente Deventer steunt het innovatieve initiatief met 60 duizend euro om de laatste hobbel, de A1, te kunnen nemen. Provincie Overijssel en het Energiefonds Overijssel (EFO) zijn eveneens subsidieverstrekker en financier.

Oxe geeft gas

Stan Raben, director engineering and projects bij ForFarmers (links) en Kris Van Malderen, directeur operations bij Royal GD (rechts)

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.