Formaline met kopersulfaat in voetbaden

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Formaline met kopersulfaat in voetbaden

3-6-2021: 

“In de praktijk wordt er vaak formaline met kopersulfaat gecombineerd in voetbaden. Is hier wetenschappelijk bewijs voor? Kun je verwijzen naar onderzoeken/artikelen over het gebruik van middelen in het voetbad, welke bruikbaar zijn om te vertalen naar de praktijk?” Deze vraag werd op 20 mei gesteld aan Menno Holzhauer, onze rundveedierenarts die live via Facebook vragen beantwoorde over klauwgezondheid. Menno’s antwoord lees je hier.

De aanpak van de ziekte van Mortellaro of Digital dermatitis (DD) bestaat uit twee delen: de behandeling van dieren met Digital Dermatitis en het voorkomen dat dieren (opnieuw) Digital Dermatitis krijgen. Bij het voorkomen speelt klauwdesinfectie via een doorloopbad een rol.

Behandelen van dieren met Digital Dermatitis

Dieren met Digital Dermatitis zijn de belangrijkste besmettingsbron binnen een koppel melkvee en dienen dus zo snel als mogelijk behandeld te worden. Behandeling is verreweg het meest succesvol als de poot schoon is en de laesie zorgvuldig schoon en droog gemaakt wordt. Het necrotische weefsel wordt verwijderd met tepeldoekjes, gaasjes of achterzijde van het klauwbekapmes. Hierna kan een effectief antibacterieel product worden aangebracht als spray of gel. Laat dit bij voorkeur drie dagen onder verband om de wond schoon te houden en een langere inwerking te garanderen. Denk er wel aan om uw klauwbekapmes na die tijd te ontsmetten (bijvoorbeeld met spiritus).

Voorkomen dat dieren (opnieuw) Digital Dermatitis krijgen

Klauwdesinfectie via een doorloopbad, met de rugspuit of in/na de melkrobot heeft als doel het voorkomen van besmetten van nieuwe dieren, het reactiveren van een rund die aan het genezen is en ondersteuning van genezing na een individuele behandeling. Dieren met een klauwverband mogen niet door het doorloopbad en daarom wordt ontsmetting geadviseerd één week na de koppelbehandeling. Bij het voorkomen van veel Mortellaro in het koppel wordt het bekappen en ontsmetten van de hele koppel in één keer geadviseerd en in andere gevallen wordt het strategisch bekappen geadviseerd. 

In de praktijk wordt er vaak formaline met kopersulfaat gecombineerd in voetbaden. Hier is geen wetenschappelijk bewijs voor, maar er zijn wel goede praktijkervaringen. Ook in een Canadese publicatie (Jacobs et al., 2019) wordt aandacht besteed aan het gebruik van de combinatie van kopersulfaat en formaline in het voetbad.  Helaas heeft het gebruik van kopersulfaat een negatief effect op het milieu en is toxisch voor vissen in het oppervlaktewater (Flemming and Tresors, 1984; Hof et al., 1998; Epperson and Midla, 2007), ook is formaline kankerverwekkend (Doane and Sarenbo, 2014). Daarom is de noodzaak tot het vinden van alternatieven voor deze middelen hoog. Dit, in combinatie met de wettelijke beperking (in Nederland of een ander Westers land), sluit onderzoek naar kopersulfaat, formaline of een combinatie uit en is ook uw mogelijkheid om het zelf in te zetten beperkt.

Meer info over het gebruik van voetbaden en geregistreerde alternatieve middelen

Naast deze vraag beantwoorde Menno Holzhauer live via Facebook nog meer vragen. Kijk de opname hier terug

Op 11 juni is er weer een kans om een GD-expert live vragen te stellen. Vanaf 13.00 uur gaan we live met Christian Scherpenzeel, die al uw vragen over uiergezondheid beantwoord. Naar het live event

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.