diergezondheid volgens Evert Hendrikx
Opgegroeid als ‘burgerjongen’ droomde Evert Hendrikx ervan om boer te worden. Toen een varkenshouder in Lottum emigreerde, besloot hij als 22-jarige om het bedrijf te kopen. Niet gehinderd door enige kennis begon hij aan zijn leven als varkenshouder. Nu dertig jaar later runt hij met zijn compagnon nog steeds een zeugen- en vleesvarkensbedrijf in Limburg. Diergezondheid staat er hoog in het vaandel.
Het bedrijf dat hij kocht, was een Basis fokbedrijf. Met hoge eisen, want als basisfokker sta je boven in de keten en heb je een grote verantwoordelijkheid voor de diergezondheid. Evert lacht als hij aan die beginperiode denkt. “Ik stelde iedereen vragen en was steeds bezig om informatie tot me te nemen. Ervaren varkenshouders, voerleveranciers en de dierenarts wilden me helpen. Ik denk dat ze het wel grappig vonden. Omdat ik niets wist, luisterde ik vooral en stelde geen kritische vragen.” Inmiddels is Evert een ervaren varkenshouder en deelt hij zijn kennis met jongeren en stagiairs.
"De varkenssector is aan veel veranderingen onderhevig. Dat is altijd zo geweest en zal altijd zo blijven. Wees optimistisch, ondernemend en probeer het elke dag goed te doen."
Blijven werken aan diergezondheid
“We willen met plezier werken. Alle ziekteverwekkers zijn buiten, dus niet binnen in de stallen”, stelt Evert. Om ziekte-insleep te voorkomen, voeren we geen varkens aan. Want dit is een van de grootste risico's om ziektes binnen te krijgen. Met een gesloten bedrijfsvoering, strikte protocollen en strenge bioveiligheid zorgen ze ervoor dat de varkensgezondheid op een hoog peil is. “We werken met een vierwekensysteem. Dat houdt in dat we maar één kraamafdeling hoeven schoon te maken en te ontsmetten voor de volgende batch zeugen komt. De biggen blijven bij elkaar, we mixen niet. Dan hebben we twee afdelingen met 1.400 biggen, waarvan alle data beschikbaar is. Hoeveel ze eten en drinken, hoe het klimaat in de stal is, hoeveel ze groeien en noem maar op.” Die data gebruiken ze voor het optimaliseren van het productieproces. De gegevens worden besproken met de voerleverancier, dierenarts, medewerkers en het managementteam. Evert: “Wat gebeurt er bij welke actie? Bijvoorbeeld met vaccinatie. Je wilt de juiste entstof op het juiste moment gebruiken. Daarvoor heb je stabiliteit en een controlegroep nodig. Als je het hele proces in beeld hebt, weet wat je wilt bereiken en kunt verwachten, dan kun je stappen vooruit blijven zitten.”
Toekomst
Over de toekomst is Evert duidelijk: “De varkenssector is aan veel veranderingen onderhevig. Dat is altijd zo geweest en zal altijd zo blijven. Wees optimistisch, ondernemend en probeer het elke dag goed te doen. We moeten als sector geen koudwatervrees hebben en data delen en gebruiken om de diergezondheid te verbeteren. Daarmee verbetert ook het dierenwelzijn. Dat is wat we als sector kunnen en wat de maatschappij van ons verwacht. Het is zeker niet altijd makkelijk, maar zorg dat je zelf de regie houdt. Want ik zie zowel kansen als uitdagingen en ik ben ervan overtuigd dat we die met elkaar aankunnen.”