- Home
- Diergezondheid
- Onderzoek
- Onderzoek antistoffen blauwtongvirus
- Vragen-over-onderzoek-antistoffen-blauwtongvirus
Royal GD voert dit onderzoek uit in opdracht van LNV en de rundvee- en schapensector. Het onderzoek wordt vanuit het diergezondheidsfonds (DGF) gefinancierd.
U kunt als houder uw uitslag ontvangen. Deze uitslag wordt niet met derden gedeeld. Voor het onderzoek worden alle gegevens anoniem verwerkt. Naar onze opdrachtgever rapporteert GD geanonimiseerde resultaten, uitsluitend op regio niveau. Nederland is hiervoor verdeeld in twintig regio’s. De resultaten zijn niet herleidbaar naar individuele bedrijven.
Het laboratoriumonderzoek (melk en bloed) wordt vanuit dit project gefinancierd en daar zijn voor u zodoende geen kosten aan verbonden.
Dit is een inhoudelijke en financiële afweging door de opdrachtgever, in afstemming met de sectorpartijen. Een belangrijk argument is dat de monsters beschikbaar zijn uit bestaande stromen en het hiervoor niet nodig is om nieuwe monsters te nemen.
Nederland is voor dit onderzoek ingedeeld in twintig regio’s. Per regio volgt een schatting van de bedrijfs- en dierprevalentie van antistoffen tegen blauwtong in de rundvee- en schapenpopulatie. Dit betekent dus het percentage dieren en bedrijven die beschermd zijn tegen blauwtong. Ondanks dat er alleen melkvee en schapen worden getest, zullen de resultaten ook waardevol zijn voor andere typen bedrijven en diersoorten. Tevens volgt een overzicht van maatregelen die in 2023 succesvol zouden kunnen zijn geweest in het beperken van spreiding van blauwtong binnen melkvee- en schapenbedrijven.
De link naar de vragenlijst werkt mogelijk niet in alle browsers. Probeer de volgende stappen:
- Open de link in Google Chrome of Edge: Deze browsers zijn het meest betrouwbaar voor het openen van vragenlijsten.
- Kopieer de link en plak deze in Chrome of Edge: Soms kan het kopiëren en plakken van de link het probleem oplossen.
De vragenlijst over de maatregelen die u vorig jaar tegen blauwtong hebt genomen is een belangrijk onderdeel van dit onderzoek. De e-mail of brief die u ontvangt bevat een link naar de naar de vragenlijst. Het invullen van deze vragenlijst kost u slechts beperkte tijd aangezien het aantal gestelde vragen beperkt is. Door de vragenlijst volledig in te vullen levert u een belangrijke bijdrage aan het onderzoek. Via deze link kunt u ook aangeven of u de uitslag van het tankmelkonderzoek van uw eigen bedrijf wilt ontvangen.
Alle melkleverende rundvee- en schapenbedrijven in Nederland worden onderzocht via de tankmelk, mits een tankmelkmonster van het bedrijf aanwezig is bij GD over de periode december 2023 tot en met april 2024.
De tankmelkmonsters die worden onderzocht zijn routinematige tankmelkmonsters die al bij GD aanwezig zijn vanwege diergezondheidsprogramma’s en monitoringsprojecten. Dierhouders hoeven geen tankmelkmonsters aan te leveren.
Melkleverende rundvee- en schapenbedrijven worden persoonlijk geïnformeerd over het onderzoek en kunnen ervoor kiezen om de uitslag van hun eigen bedrijf wel of niet te ontvangen. In de e-mail of brief die u ontvangt staat een link waarmee u dit kunt aangeven. Heeft u hierover vragen of werkt de link niet, stuur dan een e-mail naar Carlijn ter Bogt dan ontvangt u een nieuwe link.
Als u via de link die in de e-mail of brief wordt vermeld heeft aangegeven dat u de uitslag wilt ontvangen, wordt deze nadat de melkmonsters zijn getest via e-mail of brief toegestuurd. Dit zal naar verwachting in mei zijn. De tankmelkuitslagen worden niet op uw persoonlijke pagina van VeeOnline getoond. Dit omdat de uitslag alleen wordt verstuurd naar dierhouders die aangegeven hebben deze te willen ontvangen.
Probeer eerst of de link nog werkt, dan kunt u het via deze route aangeven. Is de link verlopen of als u hem niet kunt terugvinden, stuur dan een e-mail sturen naar Carlijn ter Bogt. Vermeld naam en UBN en geef aan dat u graag de uitslag van het onderzoek naar blauwtong antistoffen van uw bedrijf wilt ontvangen.
Nederland is voor dit onderzoek verdeeld in twintig regio’s. Uit elke regio selecteren we 25 schapenbedrijven die van minimaal 13 schapen bloedmonsters hebben ingestuurd voor de monitoring op Brucella melitensis of voor zwoegerziekte in de periode december 2023 t/m april 2024.
Bij dit onderzoek wordt gebruikgemaakt van twee bestaande monsterstromen:
- monitoring op Brucella melitensis en
- zwoegerziekte.
Schapenhouders die tussen december 2023 en april 2024 minimaal 13 bloedmonsters van schapen hebben ingestuurd voor één van deze twee onderzoeken worden aangeschreven voor deelname. Daarnaast wordt een deel van de geselecteerde schapenhouders voor de monitoring op Brucella melitensis uit regio’s waarvan nog niet voldoende monsters binnen zijn aangeschreven. Vervolgens geldt dat de eerst 25 geschikte schapenbedrijven deel kunnen nemen aan het onderzoek. De mogelijkheid bestaat dus dat er reeds voldoende bedrijven in uw regio zijn geselecteerd in het onderzoek en dan kunt u helaas niet meer meedoen. U ontvangt hierover bericht. Het is binnen het onderzoek helaas niet mogelijk om alle schapenbedrijven mee te laten doen.
Bedrijven die benaderd zijn om mee te doen, maar nog geen bloedmonsters hebben laten tappen voor de monitoring op Brucella melitensis kunnen wel geselecteerd worden voor het onderzoek. Een vereiste hiervoor is dat de bloedmonsters uiterlijk 30 april bij GD aanwezig zijn (dus uiterlijk 29 april zijn genomen en verstuurd). U kunt hiervoor een afspraak maken met uw dierenarts voor het nemen van bloedmonsters voor de monitoring op Brucella melitensis. Deze monsters worden automatisch voor dit onderzoek gebruikt als u wordt geselecteerd voor deelname: selectie gebeurd op basis van de eerste 25 houders in een regio die aan de voorwaarden voldoen: enquête ingevuld en 13 bloedmonsters bij GD uit de periode december 2023 t/m april 2024. De mogelijkheid bestaat dat er reeds voldoende bedrijven in uw regio zijn geselecteerd in het onderzoek en dan kunt u helaas niet meer meedoen. U ontvangt hierover bericht.
De selectie gebeurt op basis van de eerste 25 houders die aan de voorwaarden voldoen: enquête ingevuld en 13 bloedmonsters van schapen bij GD uit de periode december 2023 t/m april 2024. Als u niet geselecteerd bent, betekent het dat u niet tot de eerste 25 houders uit uw regio behoorde die aan deze twee vereisten heeft voldaan. Uw antwoorden uit de vragenlijst worden wel gebruikt voor het onderzoek, dus hiermee levert u wel een belangrijke bijdrage aan het onderzoek.
Meedoen is voor uw bedrijf waardevol en ook voor de sector. Als u meedoet en geselecteerd wordt, krijgt u de onderzoeksresultaten van antistoffen tegen blauwtong van 13 schapen van uw bedrijf. Dit kan waardevolle informatie zijn voor komend seizoen. Bovendien helpt u door uw deelname collega’s dierhouders in uw regio. De onderzoeksresultaten van uw bedrijf worden gebruikt voor de bepaling van de regioprevalentie voor aanvang van het nieuwe blauwtongseizoen.
Als u geselecteerd bent, testen we 13 bloedmonsters van uw bedrijf. U krijgt de uitslag dan op de gebruikelijke manier, zoals u de andere uitslagen van GD ook krijgt (per post of per email). Ook wordt de uitslag getoond uw persoonlijke pagina op VeeOnline.