- Home
- Diergezondheid
- Management
- Wormen-rund
- Wie-wonen-er-in-jouw-wei
Wie wonen er in jouw wei?
Koeien die in de wei lopen is iets om van te genieten, maar het kan ook een uitdaging zijn wanneer ze in aanraking komen met wormen. Welke wormen wonen er in jouw wei?
Leverbot
De trilhaarlarve uit het leverbotei zoekt een leverbotslak in een greppel of slootrand om zich in te ontwikkelen. Als hij de slak na een tijdje weer verlaat zoekt hij een grasspriet en wordt daar een besmettelijke cyste. Via het gras komt hij in de koe, waar hij zich in de galgangen ontwikkelt tot volwassen leverbot.
Door vernatting van weilanden komt leverbot in Nederland steeds meer voor, ook in gebieden waar dat eerst niet zo was. Heb je leverbot in de weide? Houd de koeien daar dan uit de buurt. Meer over leverbot
Longworm
De longwormlarve overwintert in de koe. Als de koe de larve ophoest en weer doorslikt, komt hij via de mest op de weide terecht. Een schimmel op de mest verspreidt de larven over de weide.
Longwormen kunnen in dragerdieren zitten die geen symptomen hebben, maar soms wel grote aantallen larven uitscheiden. Zorg daarom dat je jongvee voldoende weerstand opbouwt tegen longwormen. Meer over longwormen
Maagdarmworm
Maagdarmwormlarven overwinteren op de weide en worden met het gras opgenomen door de koe. In de koe produceert de volwassen maagdarmworm eitjes, die via de mest op de weide komen. Daar ontwikkelen ze zich in een paar weken weer tot larven.
Gedurende het weideseizoen neemt de besmettingsdruk toe. Zorg dus dat je jongvee voldoende weerstand tegen maagdarmwormen opbouwt. Meer over maagdarmwormen
Een wormbesmetting kan forse problemen geven, zoals tegenvallende groei bij jongvee of een dalende melkproductie bij het melkvee. Of je dieren voldoende weerstand hebben tegen worminfecties kun je eenvoudig meten met Worminfecties Tankmelk.