Plan van aanpak Listeria en Bacillus licheniformis
Slecht geconserveerd ruwvoer geeft meer kans op schimmelvorming. Ook de kans op groei van Bacillus of Listeria is in dit geval verhoogd, zeker bij een verhoogd ruw as gehalte.
Plan van aanpak
Listeria
Listeria is een gram-positieve staafvormige bacterie die normaal voorkomt in de bodem en daardoor in het darmkanaal van gezonde dieren. De ziekte ( Listeriose) kan optreden als de bacterie in grotere hoeveelheden het lichaam kan binnendringen zonder dat er een adequate afweerreactie optreedt.
Risicofactoren Listeria
Listeria is duidelijk gecorreleerd met slecht geconserveerd kuilvoer waarin veel grond voorkomt (hoog ruw as). Het is ook wel eens aangetoond in bierbostel. Listeriose is een zoönose.
Symptomen Listeria
Bij het rund kan de bacterie tot hersenvliesontsteking, gewrichtsontsteking, oogontsteking en verwerpen leiden. De bacterie kan een (subklinische) uierontsteking veroorzaken, waardoor de kiem in de melk kan voorkomen.
Als de infectie bij het rund leidt tot abortus, betreft dit meestal een sporadische abortus. Soms kan Listeria ook abortusstormen veroorzaken. Verwerpen door Listeria wordt vooral in het laatste trimester van de dracht gezien. Bij pathologie wordt vaak autolyse (verrotting) van de vrucht en een ontstoken nageboorte aangetroffen.
Symptomen Listeria bij de mens
Verschijnselen van Listeriose bij de mens kunnen variëren van vrijwel symptoomloos of milde griepverschijnselen, tot hersenvliesontsteking of sepsis (bloedvergiftiging). Bij zwangere vrouwen kan de infectie, zelfs als de moeder zelf niet ziek wordt, leiden tot sterfte van het ongeboren kind, vroeggeboorte of ziekte van de vrucht. Zwangere vrouwen hebben 20x zoveel kans om ziek te worden van de infectie als andere volwassenen. Het is dus belangrijk dat zwangere vrouwen zeker niet helpen bij het verlossen van een verwerper.
Preventieve maatregelen Listeria
Zorg ter preventie van veel grond in de kuil (een hoog ruw as), voor goede mollenbestrijding in alle weilanden en goede afstelling van de maaiapparatuur. Zorg voor een goede conservering van het ruwvoer door al of niet toevoegmiddelen te gebruiken bij het inkuilen (overleg dit met de voeradviseur), de kuil goed te laten aanrijden en de kuil bij voorkeur op te slaan in een goede sleufsilo met zand erop. Ook bij het uitkuilmanagement is het van belang om netjes te werken, voldoende voersnelheid te hebben en op stal is het belangrijk om de voergoot dagelijks leeg te vegen.