Nadere informatie: Overige aandachtspunten i.v.m. instructie.

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Nadere informatie: Overige aandachtspunten i.v.m. instructie.

Adviezen over hoe te handelen in het geval zich nog een verwerper voordoet:

  • Bespreek met de dierenarts welke maatregelen in verband met persoonlijke bescherming nodig zijn indien hulp bij een volgende afkalving/verwerper moet worden gegeven (denk aan: handschoenen dragen, ontsmettingsmiddel gebruiken, handen wassen). Ook de juiste manier van ontsmetting van hulpmiddelen die gebruikt worden bij het afkalven (touwtjes, kettinkjes, trekhoutjes, verlosapparaat) zijn hierbij belangrijk. Het is verstandig om zwangere vrouwen niet te laten helpen bij de verlossing van een verwerper en niet in contact te laten komen met mogelijk besmette materialen. 
  • Zonder de verwerper zo snel en zo goed mogelijk af van de rest van de koppel. Het is niet altijd mogelijk of praktisch, maar het is verstandig te wachten met het dier weer in de koppel plaatsen (bij voorkeur tot een halve dag nadat de nageboorte afgekomen is).
  • Overleg met de dierenarts of de verworpen vrucht en nageboorte moeten worden ingestuurd voor nader onderzoek. Zo ja, dan is het advies de vrucht en nageboorte te verpakken in een stevige plastic vuilniszak, of bij warm weer onder een vochtige doek tot het moment van ophalen. Bewaar het in de tussentijd op een zo koel mogelijke plek. Diepvriezen is niet aan te raden; hierdoor zal het microscopisch onderzoek minder goed mogelijk zijn. Draag handschoenen bij het hanteren van de verworpen vrucht en nageboorte. Vermijd dat honden of katten bij het materiaal komen.
  • Als vrucht en nageboorte ingezonden worden naar GD moet de sectie aangemeld worden. Dit kan door de ophaaldienst van GD te bellen (088-202 5500) of door het online invullen van het aanmeldformulier. Doe dit indien mogelijk voor 22:00 uur. Zorg verder voor een zo compleet mogelijk ingevuld sectieformulier. Bij het aanmelden online kunt u het sectieformulier meteen invullen. Stuur bij voorkeur niet alleen de vrucht maar ook de nageboorte mee, dit verhoogt de kans op een diagnose. 
  • Indien de vrucht wordt ingezonden voor nader onderzoek, is een goede beschrijving van de waargenomen verschijnselen op het inzendformulier van groot belang voor de patholoog. Denk bijvoorbeeld aan drachtlengte, ziekteverschijnselen bij het moederdier, afwijkingen aan de nageboorte en of de nageboorte meteen afgekomen is. Deze informatie helpt de patholoog te besluiten wat voor aanvullend onderzoek zinvol is en vergroot hiermee de kans op het vinden van de oorzaak van het verwerpen.
  • Maak in alle gevallen een afspraak om een bloedmonster te nemen in verband met het verplichte bloedonderzoek op Brucella abortus (binnen 7 dagen na afkalven) en indien nodig een afspraak om het verwerpersprobleem te bespreken.
  • Overleg met de  dierenarts of een behandeling van de koe moet worden ingezet.
  • Overleg met de dierenarts of de melk wel/niet geleverd mag worden.
  • Plekken in de stal waar mogelijk materiaal van de verworpen vrucht of vruchtwater terecht is gekomen, moeten zo goed mogelijk gereinigd en eventueel gedesinfecteerd worden. De gebruikte gereedschappen (bijvoorbeeld schop, riek en bezem) dienen na gebruik ook gedesinfecteerd te worden.
  • Het is zinvol om de ziekenstal of afkalfstal grondig te reinigen en desinfecteren.

Verder naar stap 3

Terug naar stap 2

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.