Feiten over uiergezondheid

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer
Uiergezondheids AanpakUiergezondheids Aanpak

  

  • Onderzoek wijst uit dat melken met handschoenen de hoeveelheid bacteriën met 75% reduceert t.o.v. melken met blote handen. Ook zijn handschoenen makkelijker schoon te houden omdat ze glad zijn. Gebruik iedere melkbeurt nieuwe handschoenen.
     
  • Een productie meer dan 12 kg melk / dag geeft een groter risico voor een infectie tijdens of na de droogstand. Het verlagen van de melkgift voor droogzetten voorkomt dat de koeien nog melk uitliggen. Daarnaast sluit het slotgat sneller door de vorming van een keratineplug en kunnen bacteriën niet meer binnen dringen.
     
  • Behandelen van koeien met een verhoogd celgetal is nodig om de infectiedruk in de koppel te verlagen en het celgetal omlaag te krijgen. Behandel uw koeien gericht door naast bacteriologisch onderzoek ook een gevoeligheidstest uit te laten voeren. Bespreek met uw dierenarts welke dieren in aanmerking komen voor  behandeling, (vervroegd) droogzetten of ruimen. Maak een plan van aanpak.
     
  • Productieverlies door mastitis treedt al op bij een celgetal dat hoger ligt dan 100.000 cellen/ml. Het celgetal is het gemeten aantal witte bloedcellen in een milliliter melk. Bij een infectie worden snel veel witte bloedcellen vanuit het bloed naar de melk getransporteerd. Zij ruimen de bacteriën op. Voor een goede bescherming zijn een goede conditie en een snel reagerend immuunsysteem van de koe het belangrijkst. Gezonde kwartieren hebben een individueel celgetal dat tussen 20.000 en 100.000 cellen per ml ligt.
     
  • Coliformen en omgevingsgebonden streptokokken kunnen in de melk komen doordat mest in de melkstellen wordt gezogen. Aftrappen en het zuigen van valse lucht tijdens het melken moet daarom zo veel mogelijk worden voorkomen. Een schone standplaats bij het melken is ook belangrijk. Wilt u weten wat de oorzaak van het aftrappen van de melkstellen is? Laat dan de melkmachine (en melktechniek) tijdens het melken beoordelen door het UGA-team middels een Natte Meting.
     
  • Koeien met mastitis hebben een 11% lager drachtigheidspercentage. Dat betekent dat met name op grootschalige melkveebedrijven een goede of slechte uiergezondheid zwaar doorweegt in de vruchtbaarheid.

  • Vocht en vuil zijn een goede voedingsbodem voor bacteriën. Gebruik altijd schoon en droog strooisel. Bacteriologisch onderzoek van de tankmelk is de eerste indicator voor coli-achtige en/of Klebsiella bacteriën in uw koppel.  Bij hogere temperaturen zullen bacteriën en schimmels zich sneller kunnen ontwikkelen. Indien er zichtbare mastitis op het bedrijf voorkomt met coli-achtige verschijnselen en er is ook E. coli of Klebsiella gekweekt in uw Tankmelk dan is aanvullend onderzoek naar de oorzaak een belangrijk hulpmiddel. Strooisel kan grote hoeveelheden E. coli of Klebsiella-bacteriën bevatten, wat ernstige gevolgen kan hebben voor de uiergezondheid. De GD kan uw strooisel onderzoeken op de aanwezigheid van E. coli en Klebsiella.

  • De melkmachine en melktechniek zijn voor 50% verantwoordelijk voor zichtbare mastitis en een verhoogd celgetal.  Laat daarom regelmatig beoordelen of het melken volgens de nieuwste inzichten functioneert. Dit is mogelijk met een Natte Meting tijdens het melken door het UGA-team, waarbij zowel de werking van de melkmachine als melktechniek wordt beoordeeld.

    Oude browser

    We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

    GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.