Klebsiella komt voor in de bodem, en daardoor soms in boxstrooisel. Ook in mest komt de bacterie voor. Via de mest kunnen het ligbed, de looppaden en de huid van de koe besmet raken. Klebsiella kan zowel ernstige zichtbare mastitis als niet-zichtbare mastitis veroorzaken.
Moeilijk te genezen
De klinische verschijnselen van een klebsiella-infectie lijken vaak op die van E. coli. Besmette koeien krijgen hoge koorts, waterige melk en gezwollen uiers. Meestal vreten de dieren niet en komen ze niet overeind, soms met de dood tot gevolg. Een besmetting met klebsiella is moeilijk te genezen. Soms kan klinisch herstel optreden, maar de koe blijft vaak drager en dus verspreider van de bacterie. Bovendien is de melkproductie van de koe blijvend verlaagd.
Afvoer van besmet strooisel en besmette koeien en een goede stalhygiëne zijn belangrijke maatregelen bij de aanpak van een klebsiella-besmetting.
Zeven tips in de strijd tegen klebsiella
- Zorg voor schoon en droog strooisel van een goede kwaliteit, afkomstig van een droge opslagplaats.
- Mest op de roostervloer, in de afkalfstal en in de ziekenboeg kan een bron zijn van klebsiellabacteriën; laat de mestrobot of -schuif zoveel mogelijk mest uit de weg ruimen.
- Controleer twee keer per dag of de ligboxen vrij zijn van mest. Om de boxen goed droog te houden (en de pH te verhogen) kunt u kalk aan het strooisel toevoegen. Omdat de pH-verhogende werking van kalk na 48 uur verdwijnt, zal de kalk met regelmaat moeten worden toegevoegd.
- Zorg ervoor dat de uiers en staarten van de koeien kortgeschoren zijn. Met kortgeschoren staarten en uiers blijven koeien schoner.
- Voorkom hittestress; let op een goede ventilatie van de stal, genoeg schaduwplekken en voldoende schoon drinkwater.
- Zorg voor een goede voeropname en mineralenvoorziening. Bied smakelijk voer aan.
- Klebsiellabacteriën kunnen ook tijdens het melken worden overgedragen; voorkom infectieoverdracht via handen, doeken en tepelvoeringen en zorg voor een goede speendesinfectie.
- Laat een minder goed werkende melkinstallatie tijdig controleren door een specialist.
Zit er klebsiella in mijn strooisel?
Kwalitatief goed strooisel hoort bij aanvang geen klebsiellabacteriën te bevatten. Twijfelt u? Met het ‘Pakket Strooisel Klebsiella en E. Coli’ kunt u onderzoeken of uw strooisel vrij is van klebsiella en E. coli. Het pakket bevat materiaal voor het nemen van een monster uit de stal en de opslag en is eenvoudig te bestellen via de GD Webshop. U weet binnen vijf dagen na inzending wat de uitslag is en kunt het probleem gericht aanpakken.
Tankmelkonderzoek
Klebsiella kan worden onderzocht in tankmelk via het abonnement Mastitis Tankmelk. Hiermee wordt uw tankmelk zes of tien keer per jaar onderzocht op de zeven belangrijkste mastitisverwekkers, waaronder klebsiella.
Met de Beslisboom bij een positieve tank op Klebsiella kunt u samen met uw dierenarts kijken welke vervolgstappen u het beste kunt nemen wanneer uit tankmelkonderzoek blijkt dat klebsiella op uw bedrijf een rol speelt.
Vragen over klebsiella?
UGA, de uiergezondheidaanpak van GD, wordt mogelijk gemaakt door een sterk team van GD-uiergezondheidsspecialisten. Door middel van onder andere praktijkonderzoek werken zij dagelijks samen met u en uw dierenarts aan het voorkomen en genezen van mastitis. Heeft u vragen over een uitslag of een andere vraag over uiergezondheid? Dan kunt u ons uiergezondheidsteam bereiken via 088 20 25 500 (optie 1).
Lees meer over klebsiella