- Home
- Diergezondheid
- Management
- Stalklimaat-en-huisvesting
- Luchtwegproblemen
Luchtwegproblemen
Luchtwegproblemen vormen samen met diarree de belangrijkste ziekteproblemen bij de jongste kalveren (tot 6 maanden leeftijd). In de luchtwegen zijn natuurlijke afweermechanismen aanwezig om binnendringers zoals bacteriën en virussen te elimineren. Wanneer dit niet goed werkt, zoals bij een verlaagde weerstand en/of als grotere aantallen kiemen de luchtwegen binnendringen, kunnen kalveren een longontsteking krijgen.
Een gerichte aanpak is noodzakelijk. Dit begint met het opsporen van de ziekteverwekker. Ook is het belangrijk om te kijken naar het stalklimaat, huisvesting, voeding, biestvoorziening en gezondheid van het moederdier tijdens de dracht.
Onderzoeksmogelijkheden
Voor onderzoek naar luchtweginfecties bij kalveren (maar ook volwassen runderen) heeft GD verschillende soorten onderzoek:
- Pakket Luchtweginfecties (PCR): Hierbij worden de (1 tot 3) monsters als één poolmonster onderzocht op 9 virussen en bacteriën: BRSV, PI3 en Bovine Coronavirus, Pasteurella multocida, M. haemolytica (type 1/6 en 2), H. somni, M. bovis en Influenza D.
- Algemeen bacteriologisch onderzoek (BO): Hierbij wordt gekeken naar aanwezigheid van M. haemolytica, Pasteurella multocida en H. somni. Als we reinculturen van E. coli, salmonella of Trueperella pyogenes vinden, vermelden we deze ook op de uitslag. De monsters worden individueel onderzocht en bij inzenden kun je aangeven of antibiogrammen (ABG) gewenst zijn.
- Mycoplasma-kweek: Hierbij worden de (1 tot 3) monsters als één poolmonster onderzocht. Bij inzenden kun je aangeven of een ABG gewenst bij een positieve uitslag van de pool.
Deze onderzoeken zijn aan te vragen voor en uit te voeren op longspoelsels en diverse swabs. Omdat sommige luchtwegpathogenen ook veel voorkomen in de neus-/keelholte bij gezonde runderen heeft een longspoelsel de voorkeur. Het advies is om per leeftijdsgroep drie dieren te onderzoeken. Bij klinisch zieke dieren is ons advies om naast het Pakket Luchtweginfecties tegelijk ook een Algemeen bacteriologisch onderzoek met antibiogram te laten inzetten. Hierbij is het van belang dat de betreffende runderen nog niet zijn behandeld met een antibioticum. De uitslag is een goed handvat om een passend antibioticum in te zetten en eventueel het bedrijfsbehandelplan (BBP) aan te passen.
Video longspoeling
Longspoelingen worden door de dierenarts bij acuut zieke dieren uitgevoerd met steriele longspoelslangen en PBS-vloeistof. In deze video laat Menno Holzhauer, specialist rundergezondheid bij Royal GD, zien hoe je een longspoeling uitvoert bij een kalf met luchtwegproblemen.