- Home
- Diergezondheid
- Dierziekten
- Babesia
Babesia
Babesiose bij het rund ontstaat in de meeste gevallen door een besmetting met Babesia divergens., een protozo die via besmette (ixodus)teken kan worden overgebracht en tot een besmetting van rundvee maar ook van mensen kan leiden. De parasiet dringt vervolgens de rode bloedcel van de gastheer binnen en dit zorgt voor onderstaande verschijnselen.
Dierziekte informatie Babesia
Verschijnselen
- hoge koorts
- snelle pols en ademhaling
- bloedarmoede
- geelzucht
- bloedwateren
- lusteloosheid
- gebrekkige eetlust
- sterfte
De periode tussen introductie in ‘teken-weiland’ en ‘bloedwateren’ is ca. 8-15 dagen.
Verschijnselen door babesiosis treden vooral op bij dieren die op latere leeftijd voor het eerst in aanraking komen met deze infectie. Kalveren zijn minder gevoelig voor deze parasiet (omgekeerde leeftijdsresistentie)
Diagnose
De laboratoriumdiagnostiek van babesiosis is vooral gebaseerd op microscopisch onderzoek van een bloeduitstrijkje (EDTA). Parasieten zijn zichtbaar 2 tot 4 weken na de tekenbeet.
Risicofactoren
Babesia wordt overgebracht door de Ixodes ricinus teek (schapenteek). Deze komt in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Teken zijn actief vanaf een temperatuur van ongeveer 8 graden. Ze stappen van grassen en struiken over naar dieren (en mensen). Eenmaal op een gastheer, zoeken ze een geschikte plek om zich vast te bijten in de huid. Na een bloedmaaltijd leeft de teek op de bodem tussen grassen en bladeren. Ze zijn slecht bestand tegen felle zon. “Teekvriendelijke gebieden” zijn gebieden met hoge begroeiing en bosjes.
Aanpak
In Nederland zijn er geen geregistreerde diergeneesmiddelen voor babesiosis. Imidocarb dipropionaat (Carbesia®, niet geregistreerd in Nederland, te bestellen in 100 ml flesjes bij apotheek FD 030-2531598 / 030-2532064) kan off label worden ingezet en eventueel kan een bloedtransfusie nodig zijn. Ter preventie is het van belang om contact met teken zoveel mogelijk te voorkomen. Dit kan door het mijden van bepaalde weidepercelen in de risicomaanden (periode mei - september) en het extra aandacht schenken aan de aanwezigheid van teken op het dier. Er zijn middelen op de markt die de besmetting met teken verminderen maar voor melkkoeien zijn geen afdoende werkzame geregistreerde middelen beschikbaar voor de behandeling van runderen tegen teken.