Veekijkernieuws: Pilot Oogaandoeningen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Veekijkernieuws: Pilot Oogaandoeningen

24-3-2025: 

In september en oktober kwamen er in enkele weken tijd veel signalen binnen bij de Veekijker over oogafwijkingen bij kalveren. Waar we hierover normaal gemiddeld twee tot vier telefoontjes ontvangen, waren dat er in september en oktober respectievelijk tien en zestien. Dierenartsen beschreven kalveren met een blauwwitte waas over de ogen, al dan niet in combinatie met een ‘puntvormige’ vervorming van de oogbol. In latere stadia hebben bij sommige kalveren de ogen (geperforeerde) ulcera, secundaire infecties en diepe bloedvatvorming. De kalveren hebben verminderd tot afwezig zicht. Het signaal betrof zowel kalveren in de leeftijdscategorie 0-14 dagen oud op melkveebedrijven, als kalveren ouder dan 14 dagen op vleeskalverbedrijven. Afwijkingen aan de ogen kunnen worden veroorzaakt door Moraxella bovis (Houw), Mycoplasma bovis, septicemie, congenitale hypovitaminose A, Boosaardige Catarraal Koorts (BCK), en congenitale Boviene Virale Diarree (BVD) virusinfectie. Het is ook beschreven bij kalveren tijdens de blauwtongvirus (BTV) serotype 8 uitbraak in Nederland in 2007. Bij sommige aangedane kalveren werden bij eerder onderzoek zowel BTV-antistoffen als virus aangetoond. Het was onduidelijk of de individuele moeders van de aangetaste kalveren een blauwtonginfectie hadden doorgemaakt en/of gevaccineerd waren. Gezien de leeftijd van de jongste kalveren wordt rekening gehouden met mogelijke antistof-overdracht via de biest. Na overleg in het Veekijkerteam is besloten een pilotonderzoek te starten om het signaal beter te kunnen duiden.

Meer over het vervolgonderzoek en de uitkomsten lees je in het Veekijkernieuws van maart.

Verder in het Veekijkernieuws rund

  • Verdieping Data-analyse: de gezondheid van oudere koeien
  • Toenemend percentage ongevoeligheid Escherichia coli K99
  • Pilot Polyserositis bij fokkalveren
  • Rundveegezondheid in Nederland, vierde kwartaal 2024

Lees het veekijkernieuws

Voor meer nieuws uit de monitoring van de varkensector verwijzen wij je naar onze monitoringspagina.

Meer nieuws uit de monitoring

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.