Voor het eerst vogelgriep vastgesteld bij katten

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Voor het eerst vogelgriep vastgesteld bij katten

7-3-2025: 

Op 06 maart 2025 meldt Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) een eerste geval van vogelgriep bij katten. Bij de pluimveehouder in Sint-Gillis-Waas waar op 18 februari hoogpathogene vogelgriep werd vastgesteld zijn ook twee buitenkatten besmet geraakt met het virus, vermoedelijk door besmette eieren te eten of besmet water te drinken. Eerder werden in ons land al besmettingen bij wilde vossen, wilde Europese bunzings en tamme fretten vastgesteld, dit is het eerste geval bij katten. Het FAVV roept op tot voorzichtigheid voor het geval zoogdieren in contact zouden komen met kadavers van mogelijk besmette dode vogels of pluimvee.

Beide katten vertoonden ernstige ziektesymptomen en werden om die reden geëuthanaseerd. De andere katten op het bedrijf zijn gezond en vertonen geen symptomen. Dat katten besmet raken met vogelgriep is niet uitzonderlijk, maar het is de eerste keer dat dit in België voorkomt. De besmettingen die eerder bij andere zoogdieren werden vastgesteld, zijn waarschijnlijk het gevolg van nauw contact met grote hoeveelheden virus, hetzij door het eten van besmette vogelkarkassen of besmette eieren.

Het FAVV roept diereneigenaren, pluimveehouders en dierenartsen op om waakzaam te blijven en de aanbevolen bioveiligheidsmaatregelen te volgen. Daarnaast is het ook belangrijk om op te passen met kadavers van dode vogels of pluimvee. Zorg ervoor dat katten of honden er geen contact mee kunnen maken. Hou bijvoorbeeld honden aangelijnd tijdens een wandeling of wil je pluimveevlees geven als voeding, zorg dan dat dit altijd goed verhit wordt. Rauw vlees kan immers besmet zijn met verschillende ziekteverwekkers. Een besmetting hoeft niet altijd gevaarlijk te zijn, maar als je merkt dat je kat of hond binnen een week na contact met een mogelijk besmette vogel klachten krijgt zoals hoge koorts, rode ontstoken ogen, een loopneus of zenuwsymptomen, dan is het aangeraden om je dierenarts te contacteren.

Bron: Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ)

Dossierpagina vogelgriep

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.