27-3-2025:
Op 19 maart testte WBVR een paard positief voor antilichamen tegen het equine infectieuze anemie (EIA) virus. Een serummonster van dit paard was aangeboden voor diagnostiek in het kader van export. Het paard in kwestie vertoonde geen klinische verschijnselen en staat al een aantal jaren in Nederland. De herkomst van dit paard is oorspronkelijk Oost-Europa, waar equine infectieuze anemie voorkomt. De NVWA is een traceringsonderzoek gestart en contactpaarden zijn gescreend op antistoffen. Tot nu toe zijn er geen andere gevallen van EIA gedetecteerd. Het paard is geëuthanaseerd en er is sectie op verricht. Daarnaast zijn monsters van de organen doorgestuurd naar het Europese referentielaboratorium voor moleculaire diagnostiek.
Equine infectieuze anemie (EIA) is een virusziekte die voorkomt bij paarden, muilezels en ezels en wordt veroorzaakt door een lentivirus. Dit virus behoort tot dezelfde familie als het zwoegerziekte- en en caprine arthritis encefalitis (CAE)-virus bij schapen en geiten, en het HIV-virus bij mensen. EIA is meldingsplichtig op basis van de Animal Health Law (EU), en EU-lidstaten moeten elkaar vrijwaren van deze ziekte. De ziekte wordt verspreid door bloedzuigende insecten zoals vliegen en dazen, of via bloed-bloedcontact door besmette naalden, instrumenten en plasma. EIA is niet direct van dier op dier overdraagbaar.
Bij EIA kunnen vier verschillende ziektevormen worden onderscheiden: acuut, subacuut, chronisch en symptoomloos. Na infectie blijven dieren levenslang drager van het virus. Bij een acuut of subacuut verloop vertoont het paard symptomen zoals koorts, sloomheid, gebrek aan eetlust, bloedarmoede en bloedinkjes in de slijmvliezen, soms leidend tot sterfte. Bij chronische EIA heeft het paard regelmatig terugkerende koorts, bloedarmoede, vermagering en oedeem aan de benen en onder de buik. In veel gevallen vertonen geïnfecteerde dieren echter geen symptomen, maar blijven wel levenslang drager van het virus.
De diagnose van EIA wordt gesteld met serologische testen zoals ELISA en de Cogginstest (AGIDT), waarbij de Cogginstest de zogenoemde ‘gouden standaard is’. Het Wageningen Bioveterinary Research in Lelystad voert deze test uit bij verdenkingen van EIA.
EIA is niet te behandelen en er bestaat geen vaccin. Bestrijding is gebaseerd op levenslange isolatie van het dier op meer dan 200 meter afstand van andere paardachtigen of euthanasie van het geïnfecteerde dier. In Nederland bestaat de keuze uit vrijwillige euthanasie of isolatie van het besmette dier.
Bij vragen of verdenkingen kunnen dierenartsen contact opnemen met de Helpdesk paard 088 20 25 555.