Eigen jongvee-opfok of uitbesteden?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Eigen jongvee-opfok of uitbesteden?

9-1-2025: 

Het aantal jongvee-opfokbedrijven stijgt, wat duidt op een toenemende interesse bij melkveehouders voor het uitbesteden van de jongvee-opfok. Daarnaast zijn er melkveebedrijven die vaarskalveren verkopen en drachtige vaarzen aanvoeren. Het uitbesteden van de opfok en aankopen van vaarzen kan risico’s met zich meebrengen, door mogelijke introductie van dierziekten bij het terughalen dan wel aankopen van jongvee. Het transport en de introductie van nieuwe runderen in een koppel zorgt voor stress en kan de weerstand wat verlagen.

GD voerde in opdracht van de sector en het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) een onderzoek uit. Het doel was om verschillende opfokstrategieën van melkveebedrijven in kaart te brengen en te bepalen of deze verschillen in diergezondheid. Wat blijkt? Ongeveer een kwart van de Nederlandse melkveebedrijven besteedt de opfok van zijn jongvee uit bij één of meerdere opfokkers en/of koopt drachtige vaarzen aan. De diergezondheid op melkveebedrijven die een gesloten één-op-één-relatie hebben met een opfokker waarbij op beide bedrijven geen ander vee van buitenaf wordt aangevoerd, blijken een vergelijkbare diergezondheid te hebben met die van gesloten bedrijven waar de melkveehouder zijn eigen jongvee opfokt. Dit geldt niet voor melkveebedrijven waar vee wordt aangekocht. Ongeacht de opfokstrategie, blijken bedrijven met een open bedrijfsvoering in meer of mindere mate een verminderde rundergezondheid te hebben in vergelijking met gesloten bedrijven waar de melkveehouder zijn eigen jongvee opfokt. Het hogere risico op insleep van dierziekten door aankoop van runderen is een belangrijke risicofactor voor een hogere sterfte en afvoer, hogere celgetalparameters en antibioticagebruik en een langere tussenkalftijd en is daarmee belangrijker dan de opfokstrategie die wordt gehanteerd.

Met de afschaffing van de derogatie in 2026 zal de belangstelling om jongvee-opfok uit te besteden mogelijk nog verder gaan toenemen. Indien ervoor wordt gekozen om de jongvee-opfok uit te besteden, verdient het aanbeveling om de uitbesteding bij één jongvee-opfokker te beleggen waarmee de melkveehouder een gesloten eenheid vormt.


Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.