21-1-2025:
Binnen CoViVa spoor 4 ‘Robuust varken in een diervriendelijke omgeving’ vindt er een project plaats over de zeug en haar omgeving. Het afgelopen decennium is de huisvesting van de zeug veranderd naar groepshuisvesting en de komende decennia zal dat hoogstwaarschijnlijk wederom veranderen naar bijvoorbeeld vrijloopkraamhokken. Ook is de Nederlandse zeug niet meer te vergelijken met de zeug van 20 jaar geleden. Toch weten we weinig over de gesteldheid, de conditie en andere diergebonden indicatoren van de zeugen in Nederland en welke aspecten relevant zijn. Afgelopen jaren lag de focus met name op biggen en vleesvarkens. Om als sector een indruk van de zeugen te krijgen, wordt er een nulmeting gedaan van de diergebonden indicatoren bij zeugen.
Om een goed beeld te krijgen hebben we jouw bedrijf nodig!
Het doel van dit project
Door alle gegevens van deelnemende bedrijven te combineren krijgen we zowel een inschatting van de hoogte van een score voor een indicator als ook inzicht in de variabiliteit in die scores. Het is voor de sector van belang om dit inzicht te krijgen. Er wordt niet specifiek naar verbeterpunten gezocht, de conclusie kan ook zijn dat het goed gaat met het welzijn van zeugen in Nederland.
Wat gaan we doen in jouw stal?
Wij zoeken honderd zeugenhouders voor een bedrijfsbezoek. Zo krijgen we een representatief beeld. Aan het begin van het bedrijfsbezoek wordt de werkwijze toegelicht en worden enkele bedrijfskenmerken uitgevraagd. Het doen van de waarnemingen zal circa een dagdeel in beslag nemen. Hierbij hoeft u niet aanwezig te zijn. Je kunt, voorafgaand aan het bezoek, jouw biosecuritymaatregelen aangeven.
Wie doet de waarnemingen?
Wij werken tijdens dit project samen met studenten van de HAS, Aeres, UU en WUR, die affiniteit hebben met varkens. Zij voeren de bedrijfsbezoeken uit en worden hiervoor getraind door dierenartsen van GD. De studenten werken met een digitale checklist om zo de waarnemingen vast te leggen van dragende zeugen en van zeugen in het kraamhok en in de dekstal.
Hoeveel tijd kost het jou als zeugenhouder?
Je ontvangt de stagiair en laat de stagiair zien waar de kraamafdelingen zijn, welke werpweken er liggen, waar de dragende zeugenstal is en hoe deze ingedeeld is en waar de dekstal is. Daarna gaat de stagiair zelfstandig aan de slag. Het betreft slechts één bedrijfsbezoek.
Wat wordt er gedaan met de resultaten?
De ingevulde digitale checklist wordt opgeslagen in een beveiligde omgeving. De gegevens zullen, geanonimiseerd en volgens privacyrichtlijnen, geanalyseerd en gerapporteerd worden. Je draagt met jouw gegevens bij aan deze rapportage. Ook ontvang je de rapportage van het bezoek aan jouw bedrijf.
Ben je zeugenhouder en wil je meewerken aan dit project of heb je vragen?
Als je geïnteresseerd bent om deel te nemen kun je je via deze link opgeven. Voor vragen kun je contact opnemen met Danniek van Lith via D.v.Lith@gddiergezondheid.nl of 06 459 686 12.
GD is uitvoerder van diverse PPS-projecten van CoViVa, zoals Bigvitaliteit en het Nationaal PRRS-plan. Wil je meer weten over CoViVa, kijk dan op www.vitalevarkenshouderij.nl.