Besmetting van waterbuffels met mond- en klauwzeer in Duitsland

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Besmetting van waterbuffels met mond- en klauwzeer in Duitsland

11-1-2025: 

Het Nationaal Referentielaboratorium Friedrich Loeffler Instituut (FLI) in Duitsland heeft vrijdag 10 januari 2025 een infectie met het mond-en-klauwzeer (MKZ) virus bevestigd bij drie waterbuffels in Hönow in de deelstaat Brandenburg. Alle 14 dieren op het bedrijf zijn geruimd en de plaatselijk verantwoordelijke autoriteiten hebben passende controle- en beschermingsmaatregelen genomen.

Op dit moment vindt nader onderzoek plaats naar onder andere welke stam/type het betreft. Dit kan helpen om te bepalen hoe het virus mogelijk is geïntroduceerd. Minister Femke Wiersma van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) heeft vrijdagavond via een brief de Tweede Kamer geïnformeerd

Mond- en klauwzeer is een zeer besmettelijke virusziekte bij evenhoevige dieren (runderen, schapen, geiten en varkens). Veel dierentuin- en wilde dieren kunnen ook mond- en klauwzeer krijgen. Internationaal gelden zeer strenge regels voor de preventie en bestrijding van mond- en klauwzeer. Er is geen behandelmogelijkheid voor zieke dieren. Als zelfs maar één dier op een bedrijf ziek wordt, moeten alle evenhoevige dieren worden geruimd.
MKZ is geen zoönose en kan dus niet op mensen worden overgedragen.

De laatste uitbraak van mond- en klauwzeer in Duitsland vond plaats in Nedersaksen in 1988. In Europa werd de laatste uitbraak in 2011 in Bulgarije gemeld. Daarvoor, in 2001, werden het Verenigd Koninkrijk en vervolgens Frankrijk, Ierland en Nederland getroffen door een grote uitbraak van mond- en klauwzeer.
Het mond- en klauwzeer virus komt voor in Turkije, het Midden-Oosten en Afrika, veel landen in Azië en delen van Zuid-Amerika. Illegaal geïmporteerde dierlijke producten uit deze landen vormen een voortdurende bedreiging voor de Europese landbouw.

Meer informatie

Dossierpagina mond-en-klauwzeer

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.