21-1-2025:
Ben jij schapenhouder en komt zwoegerziekte in jouw koppel voor? Dan zijn we op zoek naar jouw bedrijf! Voor een onderzoek naar de genetische gevoeligheid voor zwoegerziekte zoeken we bedrijven met minimaal 50 volwassen ooien die dit voorjaar gaan lammeren. Raszuiverheid van het koppel is niet van belang.
Wat houdt het onderzoek in?
Op elk bedrijf volgen we 30 ooien: tien dieren met zichtbare zwoegerziekteverschijnselen, tien zonder zichtbare verschijnselen en tien reserve-dieren. Het onderzoek start na het aflammeren van het koppel. We nemen een melkmonster en een wangslijmvliesmonster (met een wattenstaafje). Daarnaast scoren we de dieren op typische zwoegerziekteverschijnselen. In 2026 vindt er een herhaling plaats. We nemen dan bij dezelfde dieren na het lammeren weer monsters af en scoren de dieren.
Waarom dit onderzoek?
Uit recente literatuur blijkt dat het mogelijk is om te fokken op schapen die minder gevoelig zijn voor een zwoegerziekte-seropositieve testuitslag. Een serologische test meet antistoffen in bloed of melk die door het schaap worden aangemaakt na besmetting met het virus. Samen met Van Haeringen Laboratorium hebben we een genetische markertest ontwikkeld. Deze test identificeert genen die gunstig of minder gunstig zijn voor de gevoeligheid voor zwoegerziekte. Een eerste inventarisatie onder de elf grootste schapenstamboeken in Nederland laat zien dat:
- 33% van de onderzochte dieren het gunstige gen op beide allelen heeft,
- 33% een combinatie van het gunstige en het voorouderlijke gen heeft,
- 33% volledig het voorouderlijke gen draagt.
Samenwerking met stamboeken
Dit onderzoek is mogelijk dankzij de samenwerking met stamboeken en fokverenigingen, waaronder: NTS (Nederlands Texels Schapenstamboek), TsNH (Texelaar Stamboek Noord-Holland), Stamboek Blauwe Texelaars, TES (Texelaar Elite Stamboek), Swifter Schapenstamboek, Hampshire Down, Suffolk Stamboek Nederland, Nederlands Bonte Schaap, Zwartbles Fokkersgroep, Nederlands Zwartbles Schapenstamboek, Vereniging Speciale Schapenrassen (VSS) en Stamboek Bleu du Maine.
Wil je deelnemen of meer weten?
Neem contact op met Karianne Peterson via k.peterson@gddiergezondheid.nl of 06-30138926 (ma-wo-vr).